Članak

Ramić: Ubistvo u dvorištu

16. Januara 2007.00:00
Svjedok državnog tužilaštva Suad Kapo opisao je ubistvo grupe civila za koje se tereti Niset Ramić.

This post is also available in: English

U dvorištu kuće Suada Kape, u selu Hlapčevići općina Visoko, 20. juna 1992. streljano je šest civila. Prema navodima optužnice, a i vlastitom priznanju, te svjedočenju Suada Kape, za ovaj zločin je kriv Niset Ramić.

Niset Ramić je u junu 1992. godine bio pripadnik Teritorijalne odbrane Visoko. Kako je svjedok Suad Kapo rekao, od samog početka sukoba u BiH, u selu Hlapčevići i okolnim selima, mještani su “samoinicijativno” organizovali straže. U noći 19. juna Kapo je bio na straži.

Ujutro 20. juna ga je probudila buka u njegovom dvorištu.

“Kada sam izašao ispred kuće vidio sam Ramića kako dovodi grupu civila. Tu su bile dvije žene i četiri muškarca. Poredao ih je uza zid, koliko se sjećam, s lijeva na desno su stajali Danica Damjanović, Dušanka Ristić, Slavko Damjanović, Sreto Masal, Željko Ristić i Zoran Damjanović”, ispričao je Suad Kapo.

Prema riječima ovog svjedoka Tužilaštva, Ramić je civile upitao gdje im je oružje.

“Željko je iskoračio i rekao “Ljudi, ja nemam ništa, pa ubijte me!”. Tada je Ramić zapucao. Željko je pao, a njegova majka počela plakati. Ramić je okrenuo oružje i počeo pucati prema ostalima”, tvrdi Kapo.

Nakon što je ispalio cijeli okvir metaka, kaže svjedok, Ramiću su prišla druga dva vojnika i svi zajedno su otišli.

Komšije iz sela Hlapševići su odmah prišli žrtvama, pomogli preživjelima i pozvali hitnu.

“Sanitet je odnio dvoje ranjenih. Sreto je nestao, a ubijeni su ostali ležati dok neko nije došao i odnio ih. Ja sam ostao potpuno izgubljen ne znajući šta da radim”, kaže Suad Kapo.

Svjedok kaže da na kući i danas stoje tragovi metaka.

Na kraju ročišta Niset Ramić se obratio Sudskom vijeći rekavši da je odlučio prekinuti štrajk glađu, u koji je stupio prije osam dana zajedno sa drugim optuženim za ratne zločine, ali da se neće pojavljivati na ročištima.

“Vidim da štrajk nema efekta, ali i dalje insistiram da mi se sudi prema starom zakonu. Ja sam prije četiri godine priznao zločin, sam, ali očekujući suđenje po starom zakonu i to tražim i sada”, rekao je Ramić.

Naredno ročište zakazano je za 29. januar.

This post is also available in: English