Vijesti


Alić: Ključni videodokazi 11. Maja 2007. Članak Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH počeo je glavni pretres protiv Šefika Alića, bivšeg pripadnika bataljona “Hamze” V korpusa Armije BiH, a prvi svjedoci su najavljeni za 18. maj.
Norveška: Hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u BiH 10. Maja 2007. Članak U dvije sedmice norveške vlasti su uhapsile dvojicu Bošnjaka pod sumnjom da su počinili ratne zločine u BiH.
Radmilo Vuković ponovo uhapšen 9. Maja 2007. Članak Apelaciono vijeće preinačilo je odluku prvostepenog Sudskog vijeća o ukidanju pritvora.
Bosanski Srbin osuđen u Americi zbog davanja lažnih podataka 4. Maja 2007. Članak Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske proglašen je krivim za davanje lažnih podataka vlastima u Americi.
SLJEDEĆE SEDMICE: Počinje suđenje pripadniku bataljona “Hamze” 4. Maja 2007. Članak Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH sljedeće sedmice će se odvijati 12 suđenja.
SLJEDEĆE SEDMICE: Nastavak suđenja za zločine u prijedorskim logorima 27. Aprila 2007. Članak Samo jedno suđenje zakazano je za sljedeću sedmicu pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu
Samardžija: Odluka o žalbi u maju 27. Aprila 2007. Članak Apelaciono vijeće je najavilo da će odluku na osnovu žalbi na nepravosnažnu presudu Marku Samardžiji saopćiti u maju.
Mejakić i ostali: Svjedok koji je preživio četiri logora 26. Aprila 2007. Članak Svjedok Tužilaštva govorio je o korektnom odnosu optuženog Momčila Grubana prema logorašima u Omarskoj.
Vuković: Okončan dokazni postupak 26. Aprila 2007. Članak Saslušanjem vještaka neuropsihijatra, te iznošenjem materijalnih dokaza Odbrane, završen je dokazni postupak na suđenju Radmilu Vukoviću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva.
ICTY: Draganu Zelenoviću 15 godina za silovanja u Foči 26. Aprila 2007. Članak Bivši zamjenik komandira vojne policije bosanskih Srba, koji je pred Haškim tribunalom priznao zločine počinjene nad civilima u Foči, osuđen je na 15 godina.