Članak

Radmilo Vuković ponovo uhapšen

9. Maja 2007.00:00
Apelaciono vijeće preinačilo je odluku prvostepenog Sudskog vijeća o ukidanju pritvora.

This post is also available in: English

Prema nalogu Suda BiH, Radmilo Vuković, nepravosnažno osuđen na pet i po godina zatvora, uhapšen je u srijedu, 9. maja 2007. godine.

Kako je saopćeno iz Ureda za informisanje javnosti Suda BiH, Apelaciono vijeće koje je razmatralo odluku o ukidanju pritvora, 7. maja je prihvatilo žalbu Tužilaštva i odlučilo da je Vukovićevo pritvaranje “neophodno zbog sigurnosti građana i imovine”.

Vuković je prvi put uhapšen u aprilu 2006. godine.

Radmilo Vuković se od 15. februara ove godine, nakon što je Državno tužilaštvo saslušalo jedina dva svjedoka protiv njega, branio sa slobode. Sudsko vijeće je tu svoju odluku obrazložilo “da su okolnosti u pogledu razloga određivanja pritvora izmijenjene”, odnosno da nema potrebe da pritvor bude produžen.

Nepravosnažnom presudom, izrečenom 16. aprila 2007. godine, Vuković je proglašen krivim jer je, kao pripadnik tadašnjih vojnih snaga Srpske Republike BiH, u ljeto 1992. godine u više navrata silovao zaštićenu svjedokinju A u Foči. Nakon što je uspjela napustiti ovaj grad, oštećena je u februaru 1993. godine rodila muško dijete, koje je odmah napustila.

Pri izricanju presude Sudsko vijeće je kao olakšavajuće okolnosti uzelo u obzir da je Vuković porodični čovjek i da nije prethodno kažnjavan. Kao “posebna olakšavajuća okolnost” u obzir je uzeta činjenica da su svjedokinja A i optuženi prije rata bili u vezi.

Prema Krivičnom zakonu BiH, minimalna propisana kazna za ratni zločin je 10 godina, ali u slučaju kada Sud u obzir uzme posebne olakšavajuće okolnosti, kao što je bio slučaj pri donošenju ove odluke, kazna može biti i kraća.

Obje strane uložile su žalbu na prvostepenu presudu.

This post is also available in: English