Suđenje

Radović i ostali: Negirali krivnju za zločine kod Zvornika

14. Maja 2024.13:38
Vinko Radović i Petko Panić izjasnili su se da nisu krivi za zločine počinjene na području Zvornika u proljeće 1992., dok je Državni sud po služenoj dužnosti konstatovao da krivnju poriče i optuženi Dragomir Vasić.
Dragomir Vasić. Foto: BIRN BiH

“Nisam kriv“, rekao je Radović, što je ponovio i Panić. Obojica su kazali da su razumjeli optužnicu.

S druge strane, Vasić rekao je da se ne može izjasniti o krivnji jer ne razumije optužnicu. Kazao je da se konsultovao s advokatima i pravnim stručnjacima i da su zajednički utvrdili da u praksi domaćih i međunarodnih sudova ne postoji uloga ili status koji je njemu dat u optužnici “predvodnik izbjeglih Srba iz sela Brnica koji se brinuo za njih”, te da iz tog razloga ne razumije optužniciu i ne može se izjasniti o krivici.

Potom je Sud po službenoj dužnosti konstatovao da Vasić negira krivnju.

Radović, Vasić i Panić optuženi da su, u svojstvu dužnosnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti u Zvorniku, krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo. U optužnici se navodi da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju oko četiri hiljade bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je oko 600 civila nezakonito zatvarano.

Sva trojica optuženih, kako su naveli iz Tužilaštva, imaju državljanstvo Srbije. S njima je, kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva i Suda BiH, optužen i Dragan Spasojević.

Vasića je Državni sud pravosnažno oslobodio optužbi za genocid u Srebrenici, nakon čega je pokrenuo postupak u kojem od BiH zatražio odštetu zbog duševnih bolova i ograničenih sloboda tokom suđenja.

Datum početka suđenja bit će određen naknadno.

*tekst je izmjenjen u dijelu gdje Vasić pojašnjava iz kojih se razloga ne može izjasniti o krivici zbog statusa koji mu je dat u optužnici

Lejla Memčić