Članak

SLJEDEĆE SEDMICE: Nastavak suđenja za zločine u prijedorskim logorima

27. Aprila 2007.07:33
Samo jedno suđenje zakazano je za sljedeću sedmicu pred Odjelom za ratne zločine u Sarajevu

Pred Odjelom za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine, u sedmici nakon praznika, 3. i 4. maja, bit će nastavljeno samo suđenje Prijedorskoj četvorki. U toku je izvođenje dokaza Tužilaštva.

Željko Mejakić (42), MomčiloGruban – Čkalja (45), Dušan Fuštar (52) i Duško Knežević Duća (39) optuženi suza zločine počinjene nad civilima zatočenim u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.
Protiv sve četvorice optužnica je prvobitno podignuta pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), ali, usklopu izlazne strategije Vijeća sigurnosti za ovaj ad hoc tribunal, njihovi predmeti su u maju prošle godine prebačeni u Sarajevo.

Ovdašnje Tužilaštvo prilagodilo je optužnicu iz Haaga i proširilo je, te su ova četvorica optužena da su od aprila do kraja1992. godine na području općine Prijedornad nesrpskim stanovništvom počinili zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je u tom periodu sapodručja općine Prijedor, “u okviruširokog i sistematičnog napada”, više od 7.000 civila sistematski zatvarano ulogore Omarska, Keraterm i Trnopolje, “gdje su držani u nehumanim uslovima i bili podvrgnuti teškom fizičkom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju”, te da su mnogi od njih i ubijeni.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi “direktno učestvovali u tim zlostavljanjima i progonima” nesrba.
Prema navodima optužnice, Željko Mejakić je od 24. maja do 30. augusta 1992. bio de facto komandant logora Omarska, a Momčilo Gruban je bio komandir jedne od triju smjena straže u istom logoru.

Optuženi Duško Knežević je, prema optužnici, bez ikakvog službenog položaja redovno ulazio u logore Omarska i Keraterm, gdje je,“neometan, počinio ubistva i premlaćivanja zatvorenika”, te učestvovao usilovanju i drugim oblicima seksualnog zlostavljanja zatočenika.

Dušan Fuštar je, smatra Tužilaštvo, od 24. maja do 30. augusta 1992. godine komandovao jednom od triju smjena straže u logoru Keraterm, u kojem je bilo zatočeno oko 1.500 civila nesrba.

Fuštar se tereti da je “učestvovao u samovoljnom lišavanju slobode zatočenika”,te je “doprinosio jačanju funkcionisanja logorskog sistema zlostavljanja putem različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja”.

uštar se tereti i da je lično ubio više od jedne osobe u logoru, te da je zatvorenike fizički zlostavljao.

Sva četvorica optužena su za učešće u “udruženom zločinačkom poduhvatu”.