Vijesti


Karadžić: Opšti masakr na Markalama 14. Oktobra 2010. Članak Svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, prisjetio se stradanja Sarajlija na Markalama u februaru 1994. godina, te kazao da je nakon pada granate na tom mjestu vladala “haotična situacija”.
Potvrđena još jedna optužnica za zločine u Kalinoviku 13. Oktobra 2010. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Slavka Lalovića, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, kojom se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u tom gradu.
Lokalno pravosuđe: Izložba fotografija o stradanju Srba u BiH 13. Oktobra 2010. Članak U Nevesinju je otvorena izložba dokumenata pod nazivom “Grobnice, stratišta i logori srpskog naroda u BiH u proteklom građanskom ratu”, koju je priredila Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.
Ukinuta presuda protiv Ilije Jurišića 11. Oktobra 2010. Članak Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu protiv Ilije Jurišića, bivšeg bosanskog oficira za sigurnost, te naredio ponovno održavanje suđenja.
Karadžić: Utvrđenja sa snajperskim gnijezdom 11. Oktobra 2010. Članak Tokom svjedočenja u korist Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću, Alen Gičević iz Sarajeva prisjetio se dana kada je, vozeći se tramvajem, ranjen u nogu.
Pelemiš i Perić: Veliki teret na leđima 11. Oktobra 2010. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici tri svjedoka Odbrane Momira Pelemiša su rekla da im nije poznato da su pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali u ubistvima zarobljenika u selu Pilica u julu 1995. godine.
Karadžić: Pristrasni NATO 8. Oktobra 2010. Članak Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, general Michael Rose je rekao da su tokom 1994. godine obje strane kršile sporazum o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja iz i oko Sarajeva.
Pelemiš i Perić: Specijalci u Pilici 7. Oktobra 2010. Članak Dva svjedoka Odbrane Momira Pelemiša na suđenju za genocid u Srebrenici rekla su da pripadnici Prvog bataljona Zvorničke brigade nisu znali, niti su učestvovali u ubistvima zarobljenika u Domu kulture u Pilici u julu 1995. godine.
Dolić: Nepodobna za nepristrasno suđenje 7. Oktobra 2010. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, Odbrana Darka Dolića izrazila je sumnju u istinitost tvrdnji zaštićene svjedokinja S1, koja je kazala da ju je optuženi silovao.
Jević i ostali: Namamljeni plavim šljemovima 7. Oktobra 2010. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je 13. jula 1995. godine oko 1.000 bošnjačkih muškaraca izašlo iz šume i predalo se srpskim snagama na području Sandića.