Članak

Potvrđena još jedna optužnica za zločine u Kalinoviku

13. Oktobra 2010.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Slavka Lalovića, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, kojom se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u tom gradu.

This post is also available in: English

U saopćnju Suda BiH stoji da je optužnica Tužilaštva BiH potvrđena u odnosu na tri tačke, dok je u vezi s četiri tačke odbijena.

Slavku Laloviću se na teret stavlja da je pomagao u vršenju nasilja nad nezakonito zatvorenim civilima u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku, tako što je kao stražar u tom zatvoru dozvoljavao ulazak vojnicima koji su maltretirali civile.

Kako smatra Državno tužilaštvo, u augustu 1992. godine Lalović je kao rezervni policajac SJB-a Kalinovik i stražar u školi “Miladin Radojević” primjenjivao mjere zastrašivanja i terora.

U optužnici se također navodi da je Lalović u istom mjesecu te godine dvojici vojnika Vojske Srpske Republike BiH dozvolio ulazak u prostoriju gdje su potom silovali jednu zatočenicu.

Lalović je uhapšen u maju ove godine, od kada se nalazi u pritvoru. Izjašnjenje o krivnji bi se trebalo zakazati u roku od 15 dana.

Sud BiH je 13. oktobra ove godine potvrdio i optužnicu protiv Milana Perića, Spasoje Dodera, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine, bivših pripadnika SJB-a Kalinovik, za učešće u zločinima nad nesrpskim stanovništvom s tog područja.

Nepravosnažnom presudom u decembru prošle godine, za učešće u nizu zločina na području Kalinovika, osuđeni su Ratko Bundalo, bivši komandant Taktičke grupe Kalinovik, i Neđo Zeljaja, nekadašnji komandir SJB-a Kalinovik. Bundalo je osuđen na 19 godina, a Zeljala na 15 godina zatvora.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English