Članak

Karadžić: Pristrasni NATO

8. Oktobra 2010.00:00
Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, general Michael Rose je rekao da su tokom 1994. godine obje strane kršile sporazum o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja iz i oko Sarajeva.

This post is also available in: English

Rose, bivši komandant snaga UNPROFOR-a u BiH, je objasnio da je u jesen 1994. godine došlo do napada bosanskih snaga na srpske položaje oko Sarajeva, ali da je do NATO bombardovanja došlo kada su srpske snage, suprotno sporazumu, uzele UNPROFOR-ov tenk kojim su djelovale na francuske mirovne snage.

“Mislim da je opšti stav bio da se i bosanska vlada usaglasila da neće koristiti teško naoružanje, da će zaustaviti kretanje trupa i da će zaustaviti napade iz Sarajeva. Oni nisu stavili naoružanje pod kontrolu kako su to uradili Srbi. (…) Kada su vaše snage oduzele pojedina oružja, a posebno jedan tenk T55, tražili smo da NATO izvrši udare i tako je i urađeno”, rekao je general Rose.  

Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Tužilaštvo u Hagu smatra odgovornim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

U nastavku svjedočenja general Rose je ispričao da je u jesen 1994. godine došlo do ofanzive snaga Armije BiH (ABiH) na srpske položaje u okviru demilitarizovane zone na Igmanu. Tom prilikom, kako je kazao svjedok, NATO nije reagovao jer je postao “pristrasan”.

“Oni su ušli u to područje, ali ih je UN zaustavio pa su se stacionirali na toj tački unutar demilitarizovane zone. (…) U to vrijeme politika NATO-a se već promijenila i nisu bili spremni da primijene silu protiv snaga bosanske vlade. Dobio sam obavještenje od NATO-a da neće biti prihvaćen nijedan zahtjev da se upotrijebe vazdušni udari protiv bosanskih snaga”, rekao je Rose, te ponovio svoj stav da je UNPROFOR bio neutralna snaga u sukobu.   

Na ovom ročištu završeno je svjedočenje generala Rosea, a suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 11. oktobra 2010. godine.

D.S.

This post is also available in: English