Članak

Dolić: Nepodobna za nepristrasno suđenje

7. Oktobra 2010.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, Odbrana Darka Dolića izrazila je sumnju u istinitost tvrdnji zaštićene svjedokinja S1, koja je kazala da ju je optuženi silovao.

This post is also available in: English

Svjedočeći na poziv Odbrane Darka Dolića, optuženog za zločine u Prozoru, zaštićena svjedokinja S1 je kazala da je ime osobe koja ju je silovala u toku 1993. godine saznala tokom saslušanja u Državnom tužilaštvu.

“Ime i prezime osobe koja me je silovala saznala sam tokom ispitivanja u Tužilaštvu BiH. Prije sam mu samo znala nadimak ‘Dole’. Nakon što me je silovao, pitao me je ko mi je brat. Kada sam odgovorila, rekao je da je s njim išao u školu”, kazala je svjedokinja S1, koja je dala iskaz iz druge prostorije uz izmjenu glasa i slike.

Svjedokinja S1 je svjedočila i u korist Tužilaštva BiH na ročištu održanom 19. marta ove godine. Odbrana je kao dokaz u spis uložila rodni list brata S1, uz obrazloženje da nije išao sa optuženim u školu.

“Sumnjam da svjedokinja govori istinu. Smatramo da nije podobna za nepristrasno suđenje”, kazao je Zlatko Milavić, branilac optuženog.

Tužilaštvo BiH tereti Darka Dolića da je, kao pripadnik diverzantsko-izviđačkog voda “Jastrebovi” pri brigadi “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem jula ili početkom augusta 1993. godine u selu Družinovići u općini Prozor silovao jednu ženu pod prijetnjom ubistvom.

Na teret mu se također stavlja silovanje još dviju Bošnjakinja u istom selu početkom augusta te godine, te maltretiranje i fizičko zlostavljanje civila.

Vlado Barišić, drugi svjedok Odbrane i bivši pripadnik “Jastrebova” HVO-a, tvrdi da su početkom augusta 1993. godine pripadnici ove jedinice bili na lokalitetu Crnog vrha (općina Prozor) i da niko nije napuštao postrojbu.

“Početkom augusta smo pretraživali teren jer je nestao jedan naš pripadnik. Vraćali smo se uvečer kasno, a ponovno ujutru zaduživali obroke i odlazili. Nismo mogli nigdje odlaziti jer smo imali cjelodnevnu zaduženost ili na terenu ili u bazi”, kazao je Barišić, istaknuvši da je u julu 1993. godine bio pripadnik civilne policije.

Barišić je kazao i da je optuženi pripadao jedinici “Jastrebovi”, i to udarnoj grupi koja je uvijek išla prva u napade.

Svjedok je rekao i da pripadnici te jedinice tokom septembra nisu mogli odlaziti nigdje osim do kuće da se okupaju i uzmu odjeću.

“Posjećivao nas je zapovjednik bojne i bliža rodbina. Ne poznajem Zorana Čališa i mislim da nije dolazio u posjetu, a Marija Dolića sam upoznao kasnije, ali ni on nije dolazio u bazu na Makljenu”, kazao je Barišić.

Suđenje se nastavlja 14. oktobra 2010. godine.

E.M.

 

This post is also available in: English