Članak

Ukinuta presuda protiv Ilije Jurišića

11. Oktobra 2010.00:00
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu protiv Ilije Jurišića, bivšeg bosanskog oficira za sigurnost, te naredio ponovno održavanje suđenja.

This post is also available in: English

Jurišić je nakon objavljivanja presude pušten na slobodu.

Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine, odbio je komentirati odluku Suda, ali je kazao kako Kancelarija tužitelja za ratne zločine samo traži odgovor na pitanje ko je odgovoran za ubistva desetina vojnika JNA u maju 1992.

 Jurišić je u septembru 2009. godine nepravomoćno osuđen pred Odjelom za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu na 12 godina zatvora jer je naredio napad na kolonu vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992.

Nakon presude iz 2009. godine, Tužilaštvo i Odbrana su podnijeli žalbe. Tužiteljstvo je od Suda tražilo izricanje duže kazne, dok je Odbrana tražila Jurišićevo puštanje na slobodu “zbog nedostatka dokaza”.

Jurišić je nepravomoćno bio osuđen zato što je izdao “direktnu” naredbu, u svojstvu dežurnog šefa Operativnog štaba Centra službe bezbjednosti, za napad na brigadu JNA prilikom njenog povlačenja iz kasarne Husinjska buna u Tuzli.

Odbrana tvrdi da su snage JNA, koje su se povlačile noseći sa sobom municiju i oružje, prve otvorile vatru, a da su bosanske snage uzvratile vatrom braneći se. Odbrana također tvrdi da Jurišić nije izdao naredbu za otvaranje vatre nego je samo prenio naredbu nadređenog oficira.

Jurišićev povratak u Tuzlu očekuje se danas, a građani mu navodno pripremaju doček dobrodošlice.

B.B.

This post is also available in: English