Članak

Lokalno pravosuđe: Izložba fotografija o stradanju Srba u BiH

13. Oktobra 2010.00:00
U Nevesinju je otvorena izložba dokumenata pod nazivom “Grobnice, stratišta i logori srpskog naroda u BiH u proteklom građanskom ratu”, koju je priredila Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

This post is also available in: English

Predrag Kovačević, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kazao je da je izložba organizovana u saradnji sa Operativnim timom za traženje nestalih pri Vladi RS-a, te Ministarstvom unutrašnjih poslova RS-a.

“Prvenstveni cilj je da se pokaže međunarodnoj, svjetskoj i domaćoj javnosti kako su i Srbi stradali devedesetih godina. Sve je ovdje prikazano i dokumentovano, a to se odavno zna. Glavni problem su naša tužilaštva. Ne rade ništa po pitanju stradalih Srba”, kazao je Kovačević.

Na području Hercegovine su, kako je rekao, počinjeni “takvi gnusni zločini” kao nigdje u BiH.

Kovačević je pojasnio da izložba sadrži preko stotinu fotografija; statističke podatke o 1.600 srpskih grobnica u BiH, iz kojih je do sada ekshumirano 4.000 boraca i civila; podatke o više stotina srpskih stratišta, te o 536 logora za Srbe u BiH, kroz koje je prošlo više od 50.000 ljudi.

U okviru izložbe prikazan je i film o stradanju Srba u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

N.K.

This post is also available in: English