Vijesti


Devet godina za zločine na području Viteza 12. Novembra 2010. Članak Ante Kovać, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, pravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za zločine nad civilima u Vitezu.
Memić i ostali: Razlike u iskazima 12. Novembra 2010. Članak Odbrane šestorice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u selu Trusina kod Konjica, unakrsno su ispitale svjedokinju Bosiljku Krešo, fokusirajući se na iskaze koje je dala 1994. godine.
Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Odbijen zahtjev Tužilaštva 11. Novembra 2010. Članak Na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću za zločine u Banjoj Luci, Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva za čitanje iskaza koje su optuženi dali u julu 1993. godine.
Potvrđena optužnica za zločine u Mostaru 11. Novembra 2010. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Velibora Bogdanovića, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, kojom se tereti za zločine nad civilima na području Mostara.
Korićanske stijene: Slavlje nakon strijeljanja civila 11. Novembra 2010. Članak Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka K2, koji je u međuvremenu preminuo, u kojem se navodi da su pripadnici interventnog voda “slavili nakon strijeljanja civila”.
Marković: “Izmišljeni” zločin 11. Novembra 2010. Članak Prvi svjedok Odbrane Miodraga Markovića, optuženog za zločine u Doboju, kazao je da, prema njegovom mišljenju i istrazi koju je sproveo, optuženi nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.
Dronjak: Prosuta krv 11. Novembra 2010. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Drvara, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je devet mjeseci bio zatočen u logoru “Kamenica”, gdje ga je jednom pretukao “upravnik Ratko Dronjak”.
Lokalno pravosuđe: Otvaranje novih masovnih grobnica 9. Novembra 2010. Članak Institut za nestale osobe (INO) BiH nastavlja sa čišćenjem jame u kojoj se kriju posmrtni ostaci žrtava iz Kamenice, te najavljuje otvaranje novih masovnih grobnica na području Krajine.
Lokalno pravosuđe: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta 9. Novembra 2010. Članak Iako se zvanično ne obilježava godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, građani su se simboličnim bacanjem ljiljana u rijeku Neretvu ipak prisjetili tog trenutka.
MKSJ/ICTY: Odbijen zahtjev za ranije puštanje Zorana Žigića 9. Novembra 2010. Članak Predsjednik Tribunala u Haagu odbio je zahtjev za ranije puštanje na slobodu Zorana Žigića, osuđenog za zločine u Prijedoru.