Članak

Memić i ostali: Razlike u iskazima

12. Novembra 2010.00:00
Odbrane šestorice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u selu Trusina kod Konjica, unakrsno su ispitale svjedokinju Bosiljku Krešo, fokusirajući se na iskaze koje je dala 1994. godine.

This post is also available in: English

Bosiljka Krešo je na ročištu 9. novembra ove godine ispričala da su joj pripadnici ABiH 16. aprila 1993. strijeljali supruga vojnika, nakon što su nju, njenu djecu i druge civile iz sela Trusina (općina Konjic) odveli u zaselak Gaj. Prije toga, kako je kazala svjedokinja, u njenu kuću su došli vojnici, među kojima je bio i Senad Hakalović.

Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade ABiH, tereti se s Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Nedžadom Hodžićem, Nihadom Bojadžićem i Zulfikarom Ališpagom za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tužilaštvo BiH smatra da Ališpago, kao tadašnji komandant Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima u Trusini, dok je Nihad Bojadžić, njegov zamjenik, optužen za rukovođenje napadom.

Memić, Salčin i Hodžić su, prema navodima Optužbe, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” koji su učestvovali u napadu na selo.

 

Odbrane optuženih su tokom unakrsnog ispitivanja kazale da je Krešo, u iskazu datom u novembru 1994., tvrdila da joj je u kuću došao Seid Hakalović, a na drugom mjestu Čedo Hakalović, te su je pitale da li joj je tada bilo svježije pamćenje nego ove godine, kada je u fotoalbumu Tužilaštva BiH prepoznala optuženog Senada Hakalovića, što je ona potvrdila, ali je dodala da je tada bila “rasijana”.

“Ne znam ni koliko sam izjava dala, svi su me nešto pitali i ja sam potpisivala. Bila sam rasijana. Ne poznajem Čedu Hakalovića, ne znam ko je ta osoba. Nikad nisam pročitala ono što sam potpisivala prethodnih godina”, kazala je svjedokinja.

Prema tvrdnjama Odbrana, svjedokinja je u ranijim iskazima navela da je njenog supruga i druge pripadnike HVO-a strijeljala samo izvjesna Mejra Šabić zvana “Lola”, dok je u iskazima Tužilaštvu rekla da su bila još tri vojnika.

Svjedokinja je u ranijim iskazima navela da je Hakalović imao crnu uniformu, dok je u svjedočenju na prošlom ročištu kazala da je bio u šarenoj uniformi.

“Možda sam se tada zbunila, ali sam sad sigurna da je imao šarenu uniformu”, kazala je Krešo.

Svjedokinja je navela i da je, prije nego što su joj u kuću ušli Hakalović i izvjesni “Mrav”, kroz prozor vidjela grupu vojnika ABiH koji su vikali “Allahu ekber!”, što su Odbrane osporavale tvrdeći da joj je prozor bio zatvoren, a oni su bili udaljeni 100-150 metara.

Naredno suđenje je zakazano za 15. novembar, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka.

    A.S.

This post is also available in: English