Članak

Korićanske stijene: Slavlje nakon strijeljanja civila

11. Novembra 2010.00:00
Na suđenju petorici optuženih za ubistva Prijedorčana na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz svjedoka K2, koji je u međuvremenu preminuo, u kojem se navodi da su pripadnici interventnog voda “slavili nakon strijeljanja civila”.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok K2, nekadašnji saobraćajni policajac u Prijedoru, u iskazu koji je 2008. godine dao predstavnicima Tužilaštva BiH, naveo je da je 21. augusta 1992. s kolegama Vladimirom Šobotom i Miroslavom Parašem službenim vozilom pratio konvoj s civilima iz Prijedora ka Travniku, te da je prilikom zaustavljanja na planini Vlašić “začuo strašnu pucnjavu”.

 “Mislio sam da smo napadnuti i tada sam vidio kako se Dado Mrđa smije i govori mi da pogledam prema litici. Posvuda sam vidio krv i počeo sam povraćati. Šobot mi je rekao da uđemo u vozilo, a s nama je ušao i Paraš, koji je sve vrijeme ćutao. Otišli smo u kafanu u Skender-Vakuf, gdje je bilo 12-ak pripadnika interventnog voda. Bili su bučni i veseli, naručivali su skupa pića, svi su imali puno para”, stoji u izjavi svjedoka K2.

 Tužilaštvo BiH tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petara Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju da su 21. augusta 1992. sudjelovali u sprovođenju konvoja s više od 1.200 civila iz Prijedora prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali. Civile su, prema navodima optužnice, prethodno opljačkali.

 Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su u to vrijeme, kako stoji u optužnici, bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

 Miroslav Paraš, tadašnji komandir interventnog voda, u međuvremenu je preminuo, dok je Darko Mrđa, bivši pripadnik ove jedinice, pred Tribunalom u Haagu osuđen na 17 godina zatvora.

 Uz iskaz zaštićenog svjedoka K2, Tužilaštvo je u spis uložilo i album s fotografijama pripadnika interventnog voda koje je svjedok prepoznao.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. novembar, kada će Tužilaštvo nastaviti dokazni postupak.   

                                                                                                                                  A.S.

This post is also available in: English