Članak

Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Odbijen zahtjev Tužilaštva

11. Novembra 2010.00:00
Na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću za zločine u Banjoj Luci, Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva za čitanje iskaza koje su optuženi dali u julu 1993. godine.

This post is also available in: English

Iskazi Miladina Trivića, Miroljuba Vujasinovića i Radenka Kerezovića koje su dali 8. jula 1993. godine u Centru javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka neće biti čitani tokom sudskog postupka jer se tome, kako je rečeno, protive optuženi.

“Da se pročitaju ovi iskazi mogu zatražiti samo optuženi, a oni se protive tome, tako da je ovaj zahtjev Tužilaštva odbijen”, kazala je Olga Malešević, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Okružno tužilaštvo tereti Trivića i Vujasinovića da su s Goranom Popovićem 1. januara 1993. godine u Banjoj Luci opljačkali Stjepana Pisarića.

Goran Popović i Vinko Tešanović su se prvobitno teretili za sudjelovanje u zločinima zajedno s Trivićem, Vujasinovićem i Kerezovićem, ali je Okružni sud Banja Luka sredinom septembra 2010. godine razdvojilo postupke.

U optužnici je navedeno da je, između ostalog, Vujasinović sudjelovao i u ubistvu bračnog para Hodžić u Vrbanji, dok se Kerezović tereti da je, zajedno s Trivićem, učestvovao u pljački nekoliko bošnjačkih porodica na području tog naselja.

Na ovom ročištu Gojko Vukotić, Vujasinovićev advokat, zatražio je da se sasluša svjedokinja Fatima Mujtanović, koja je, kako je kazao, upoznata sa zločinima počinjenim tokom 1993. godine u Vrbanji.

Okružno tužilaštvo Banja Luka se usprotivilo ovom prijedlogu Odbrane Vujasinovića, ali ga je Sudsko vijeće prihvatilo.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. decembar 2010. godine.

G.O.

This post is also available in: English