Članak

MKSJ/ICTY: Odbijen zahtjev za ranije puštanje Zorana Žigića

9. Novembra 2010.00:00
Predsjednik Tribunala u Haagu odbio je zahtjev za ranije puštanje na slobodu Zorana Žigića, osuđenog za zločine u Prijedoru.

This post is also available in: English

Nakon što je od austrijske ambasade dobio obavještenje da je Zoran Žigić “podoban za ranije puštanje” jer je odslužio polovinu 25-godišnje kazne, Patrick Robinson, predsjednik Haškog tribunala, odbio je ovaj zahtjev.

“Praksa Tribunala jeste da su za ranije puštanje podobne osobe koje su odslužile najmanje dvije trećine kazne. Vrijeme koje je gospodin Žigić odslužio ne ide u korist njegovom ranijem puštanju”, kazao je Robinson, dodavši da će Žigić odslužiti dvije trećine kazne u decembru 2014. godine.

Zoran Žigić, poznat kao “Žiga”, u februaru 2005. je pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina počinjenih u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Prema presudi, Žigić je “kratko bio stražar u logoru Keraterm”, ali je u druga dva logora “ulazio kako bi zlostavljao, batinao, mučio i ubijao” zatočenike nesrpske nacionalnosti.

“Smatram da su zločini gospodina Žigića veoma ozbiljni, i to je faktor koji ide na štetu njegovom puštanju na slobodu”, stoji u odluci predsjednika Tribunala.

Žigić se predao u aprilu 1998., a u junu 2006. godine je prebačen u Austriju na odsluženje kazne.

Prema izvještaju o ponašanju na odsluženju kazne koji je dostavljen Tribunalu, Žigićevo vladanje je “dobro, s manjim prekršajima”, kao što je posjedovanje nedozvoljenih predmeta, te stoga osoblje zatvora “izričito podržava” njegovo puštanje.

“Uzimajući sve u obzir, smatram da – iako je gospodin Žigić pokazao, premda vrlo ograničeno, dokaze o rehabilitaciji – i dalje ostaju značajni faktori koji su protiv odobravanja ranijeg puštanja; težina njegovih zločina je visoka i smatram da vrijeme koje je proveo na odsluženju kazne ne ide u korist njegovom puštanju”, zaključio je Robinson.

Za ubistva, zlostavljanja i progone Bošnjaka i Hrvata s područja Prijedora tokom 1992. godine, pred Haškim tribunalom osuđeni su Mlađo Radić (na 20 godina) i Milomir Stakić (na 40 godina zatvora), koji se još uvijek nalaze na odsluženju kazne.

Osim njih, pravosnažno su osuđeni – na ukupno 69 godina zatvora – Duško Sikirica, Predrag Banović, Damir Došen, Dragan Kolundžija, Miroslav Kvočka, Dragoljub Prcać, Milojica Kos i Duško Tadić, koji su pušteni na slobodu nakon odsluženja čitave ili jednog dijela kazne.

M.H.

This post is also available in: English