Članak

Marković: “Izmišljeni” zločin

11. Novembra 2010.00:00
Prvi svjedok Odbrane Miodraga Markovića, optuženog za zločine u Doboju, kazao je da, prema njegovom mišljenju i istrazi koju je sproveo, optuženi nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

This post is also available in: English

Mile Blagojević, nekadašnji oficir za obavještajne i bezbjednosne poslove u Vojnoj policiji Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je u julu 1992. dobio zadatak da utvrdi je li Miodrag Marković silovao maloljetnu Z1.

Tužilaštvo BiH tereti Markovića, bivšeg pripadnika VRS-a, da je u julu 1992. godine u mjestu Dragalovci (opština Doboj) odvukao na livadu maloljetnu Z1, udario je drškom pištolja, te je silovao, zaprijetivši da nikom ne smije reći šta se desilo, jer će je u suprotnom ponovno silovati i poubijati članove njene porodice.

Blagojević je kazao da “prema njegovom mišljenju” nikakvog silovanja nije bilo, te da je Z1 “sve izmislila” misleći da će joj oca i braću nakon ovakve priče pustiti iz zarobljeništva.

“Otišao sam sa Z1 do sijena za koje je ona tvrdila da je mjesto na kojem se silovanje desilo. Nikakvih tragova nije bilo. Ni krvi, ni odjeće, ničega. Samo sam mogao da utvrdim da se tamo ništa nije dešavalo, ali sam joj rekao da ode u Doboj kod doktora po ljekarsko uvjerenje“, rekao je Blagojević, dodavši da ona to nikada nije učinila.

Svjedok je kazao da je Z1 pristala da se suoči sa optuženim u Stanici milicije u selu Stanari (opština Doboj), gdje je Marković tada bio u pritvoru.  

“Sjedili smo napolju i normalno pričali. Z1 je bila fino raspoložena, niti je plakala, niti je na sebi imala bilo kakvih ogrebotina. Čista kao suza. Malo smo popričali, popili kafu, ja im rekao da se izmire, pruže ruku jedno drugom i gotovo. Tako je i bilo”, ispričao je Blagojević.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je kazao da je prilikom obilaska mjesta događaja bio sam i da je samostalno donosio zaključke o počinjenom djelu.

“Bio sam sam, nije bilo nikakvog kriminalističkog tehničara sa mnom. Na osnovu vlastitog viđenja sam ustanovio da tragova u sijenu nije bilo, a optuženi mi je rekao da to nije uradio. Kako sam sve to mogao drugačije da provjerim?”, pitao je Blagojević.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu odbilo prijedlog Odbrane o ponovom vještačenju Z1, jer bi ponovo bila izvrgnuta traumatičnim situacijama. Umjesto toga, Vijeće je omogućilo Odbrani da dovede vještaka koji će iznijeti mišljenje na osnovu već postojeće medicinske dokumentacije.
 
Naredno ročište zakazano je za 18. novembar 2010. godine.

                                                                                                                                 D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English