Članak

Lokalno pravosuđe: Otvaranje novih masovnih grobnica

9. Novembra 2010.00:00
Institut za nestale osobe (INO) BiH nastavlja sa čišćenjem jame u kojoj se kriju posmrtni ostaci žrtava iz Kamenice, te najavljuje otvaranje novih masovnih grobnica na području Krajine.

This post is also available in: English

“Do sada je očišćeno 10 metara dubine, istražitelji su stigli do 16. metra uz velike napore jer su morali izvaditi na stotine automobilskih guma, odbačene šporete, frižidere… Nemamo informaciju da ova jama inače služi kao deponija, pa možemo zaključiti da je namjerno zatrpana”, kazala je Lejla Čengić, glasnogovornica INO-a BiH.

U toj jami, kako je istakla Čengić, istražitelji INO-a tragaju za posmrtnim ostacima dvije žene i tri muškarca koji su, prema dostupnim podacima, ubijeni u logoru Kamenica tokom rata.

Sud BiH je u oktobru 2010., za zločine počinjene u tom logoru, na osam godina zatvora osudio Dragana Rodića, bivšeg stražara i vođu smjene straže, koji je sklopio sporazum o priznanju krivnje s Tužilaštvom BiH.

Tom presudom je utvrđeno da su u Kamenici i Osnovnoj školi “Slavko Rodić” u Drvaru bili zatočeni civili, te pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH (ABiH), koji su bili premlaćivani, mučeni, ubijani…

Za sudjelovanje u istom zločinu, pred Sudom BiH je u toku suđenje Ratku Dronjku, bivšem upravniku i komandantu logora Kamenica i zatvora u školi “Slavko Rodić”, a koji se prvobitno teretio skupa s Rodićem.

“U Kamenici je bilo zatvoreno na stotine Bošnjaka iz Ključa, Bihaća, Sanskog Mosta, Kupresa, Livna i drugih okolnih gradova, a istražitelji Instituta traže posmrtne ostatke 50 do 70 žrtava iz tog logora”, rekla je Čengić i dodala da su do sada na području Drvara pronašli skeletne ostatke 25 žrtava iz Kamenice.

U narednom periodu, kako najavljuju u INO-u, istražitelji će pretraživati i druga područja u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

“Na području Drvara postoji na stotine jama. Uslijedit će pretraživanje još nekih, a izvjesno je da će ekshumacije biti uskoro otvorene i u Oštroj Luci, Prijedoru i Sanskom Mostu, za koje su već stigle naredbe o ekshumaciji ili se očekuju”, najavila je Čengić.

Dž.S.

This post is also available in: English