Vijesti


Kos i ostali: “Budale” koje su pobile ljude 4. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o dešavanjima od 14. do 16. jula 1995. godine u vezi sa muškarcima s područja Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi i Domu kulture u selu Pilica u zvorničkoj opš
Kornjača: Početak suđenja 11. februara 4. Februara 2011. Članak Suđenje Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču, počet će u petak, 11. februara, kada je zakazano iznošenje uvodnih riječi.
Lokalno pravosuđe: Važan proces utvrđivanja broja nestalih 4. Februara 2011. Članak Institut za nestale osobe (INO) BiH na konferenciji u Sarajevu prezentirao je Centralnu evidenciju nestalih (CEN), koja trenutno sadrži imena 34.964 osobe iz BiH za kojima se još uvijek traga.
Lokalno pravosuđe: Sjećanje na stradale sugrađane 4. Februara 2011. Članak Porodice stradalih, kao i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo (KS) u subotu, 5. februara, okupit će se na gradskoj pijaci Markale u znak sjećanja na 67 nevino ubijenih civila.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zlostavljanja i premlaćivanja 4. Februara 2011. Članak Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da su ga nakon zarobljavanja u augustu 1994. godine optuženi Nusret Gušo i Mirsad Suljagić ispitivali i premlaćivali.
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Početak suđenja 3. marta 2. Februara 2011. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, određeno je da 3. marta počne suđenje Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, optuženima za zločine na tom području, te je Tužilaštvo najavilo saslušanje velikog broja svjedoka.
Gasal i ostali: Ulaganje oko 300 materijalnih dokaza 2. Februara 2011. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Senada Dautovića, jednog od četvorice optuženih za zločine na području Bugojna, okončala je svoj dokazni postupak.
Selimović i ostali: Spiskovi pritvorenika 2. Februara 2011. Članak Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo još pedesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na ispitivanje ratnih zarobljenika i formiranje sabirnih centara.
Karadžić ponovo traži privremenu obustavu suđenja 2. Februara 2011. Članak Radovan Karadžić je od Haškog tribunala zatražio da se postupak protiv njega obustavi na tri mjeseca – od 15. februara do 15. maja – a prije početka saslušanja svjedoka koji će govoriti o etničkom čišćenju u bosanskohercegovačkim općinama.
Karadžić: Posmatrači UN-a na udaru bombi 2. Februara 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji pripadnik Ujedinjenih nacija (UN) u BiH rekao je kako su njega i još nekoliko vojnih posmatrača zarobile snage bosanskih Srba, te ih držale kao “živi štit”.