Članak

Lokalno pravosuđe: Važan proces utvrđivanja broja nestalih

4. Februara 2011.00:00
Institut za nestale osobe (INO) BiH na konferenciji u Sarajevu prezentirao je Centralnu evidenciju nestalih (CEN), koja trenutno sadrži imena 34.964 osobe iz BiH za kojima se još uvijek traga.

This post is also available in: English

 

INO BiH u saradnji s Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP) formirao je CEN, koja je počela s radom krajem 2010. godine. Ova evidencija nastala je spajanjem 13 različitih međunarodnih i domaćih baza s podacima nestalih osoba.

“Trenutni broj nestalih od oko 13.000 bit će reduciran na značajno manji broj kada se završi verifikacija tih imena u CEN-u. U evidenciji se sada nalaze i imena onih koji su prijavljeni samo jednom u ratnom periodu, a nakon toga se porodice nisu javljale. Naša je pretpostavka da se radi o ljudima koji su preživjeli rat”, kazao je Amor Mašović, predsjedavajući Kolegija direktora INO-a BiH.

Uspostavljanje CEN-a predviđeno je Zakonom o nestalim osobama BiH, s ciljem stvaranja “jedne tačne baze” podataka o nestalim osobama iz BiH.

“CEN će ubrzati proces verifikacije u koji je INO BiH uključen već nekoliko godina. Ovo je proces za koji će biti potrebno još vremena, ali je veoma važan jer kroz njega možemo doći do novih imena nestalih osoba, novih lokacija na kojima se nalaze potencijalne žrtve ili do članova porodica koji mogu biti potencijalni donatori krvnih uzoraka potrebnih za DNK analize”, istakao je Adam Boys, šef operacija ICMP-a.

Uspostavljanje INO-a BiH, donošenje Zakona o nestalim osobama, te osnivanje CEN-a, Boys je ocijenio kao značajna postignuća.

Predsjedavajući Upravnog odbora INO-a BiH, Zoran Perković, naglasio je da ovaj projekat ima veliki značaj za BiH.

“Kada imamo različite evidencije, onda je – koliko evidencija toliko i istina o događajima iz naše prošlosti. Nadamo se da će stvaranje ove evidencije pomoći da se dođe do jedne istine o nestalima”, kazao je Perković.

Članovi Instituta smatraju da će nakon procesa verifikacije imati više informacija koje će im pomoći u pronalasku preostalih žrtava, ističući da je do sada identificirano oko 21.500 nestalih osoba.

S.U.

 

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

    This post is also available in: English