Članak

Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zlostavljanja i premlaćivanja

4. Februara 2011.00:00
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da su ga nakon zarobljavanja u augustu 1994. godine optuženi Nusret Gušo i Mirsad Suljagić ispitivali i premlaćivali.

This post is also available in: English

Branko Radenković je na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, bivšim pripadnicima Armije BiH (ABiH), kazao da je zarobljen 3. augusta 1994. godine, nakon čega je zatvoren u jednu kuću u selu Maoča, gdje je ostao četiri mjeseca.

“Ispitivanja su vršena svaki dan, pola mjeseca, a nakon toga svaki drugi dan, i uglavnom su me ispitivali Mirsad Suljagić, Nusret Gušo i još jedna osoba. Prilikom tih ispitivanja Suljagić i Gušo su me udarali policijskim palicama, pesnicama i nogama”, rekao je Radenković.

Ovaj svjedok je kazao da je jedne prilike tokom ispitivanja bio teško pretučan, nakon čega je izgubio svijest, te da su mu tada “ugasili cigaretu na ruci”.

Nusret Gušo i Mirsad Suljagić terete se da su u augustu 1994. godine u više navrata u mjestu Maoča sudjelovali u ispitivanju, ponižavanju i fizičkom zlostavljanju ratnog zarobljenika Branka Radenkovića.

Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da su se Gušo i Suljagić “naročito isticali” tokom zlostavljanja i ispitivanja oštećenog, kojeg su tukli “policijskim palicama, rukama, nogama”. Radenković je, kako se dalje navodi u optužnici, početkom decembra 1994. godine iz zatočeništva prebačen u Okružni vojni zatvor u Tuzli.

Tužilaštvo smatra da je Gušo u tom periodu u 108. motorizovanoj brigadi bio pomoćnik komandira za moral u četi Vojne policije, a Suljagić referent bezbjednosti.

U svom iskazu Radenković je kazao da je tokom četveromjesečnog zatočeništva spavao na betonu, te da su higijenski uslovi bili loši. Krajem 1994. godine, kako je rekao, razmijenjen je i prebačen u zatvor u Tuzli.

Tužilaštvo je saslušalo i Emira Buševca, bivšeg vezistu u Trećem bataljonu 108. motorizovane brigade, koji je rekao da je oštećenog Radenkovića vidio nekoliko sati nakon zarobljavanja.

“On je doveden do našeg isturenog komandnog mjesta, a tamo su ga dočekali još neki pripadnici ABiH. Počeli su se naguravati oko njega, a zatim ga i udarati nogama i rukama”, kazao je Buševac.

Svjedok je dodao da ga je nedugo potom odvela Vojna policija, te da ga poslije toga više nije vidio.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart 2011.

M.A.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English