Članak

Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Početak suđenja 3. marta

2. Februara 2011.00:00
Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, određeno je da 3. marta počne suđenje Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, optuženima za zločine na tom području, te je Tužilaštvo najavilo saslušanje velikog broja svjedoka.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja Hadžiću i Hodžiću, Tužilaštvo je najavilo da će u dokaznom postupku saslušati 43 svjedoka.

U optužnici stoji da su Hadžić i Hodžić sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH, odnosno inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Na statusnoj konferenciji Odbrana Hodžića je zatražila od Suda da se drugooptuženom ukine mjera zabrane oduzimanja lične karte i vozačke dozvole.

Hodžiću su ranije određene mjere zabrane napuštanja boravišta, zabrana putovanja van BiH, te povremeno javljanje policiji, kojima se Odbrana ne protivi.

Sud će odluku donijeti naknadno.

Osnovni sud je optužnicu protiv Hadžića i Hodžića potvrdio 15. novembra 2010. godine, nakon čega su obojica negirala krivicu za počinjene zločine.

M.A.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English