Članak

Gasal i ostali: Ulaganje oko 300 materijalnih dokaza

2. Februara 2011.00:00
Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Senada Dautovića, jednog od četvorice optuženih za zločine na području Bugojna, okončala je svoj dokazni postupak.

This post is also available in: English

Odbrana Dautovića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, na ovom ročištu je u sudski spis uložila 179 materijalnih dokaza.

Dokazi nisu prikazivani u sudnici, već je uz njih Sudsko vijeće prihvatilo pisano očitovanje Državnog tužilaštva o prigovorima, te će ocjenu ovih dokaza Sud donijeti u presudi.

Dautović se tereti s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Enesom Handžićem za zločine nad hrvatskim stanovništvom Bugojna, koje je zatvarano, mučeno i ubijano na različitim mjestima u tom gradu tokom 1993. i 1994. godine.

Gasal je, prema navodima optužnice, bio upravnik, a Kukavica komandir obezbjeđenja u logoru “Iskra”, gdje su hrvatski zatočenici držani u “nehumanim uslovima”, dok je Handžić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH (ABiH), s Dautovićem učestvovao u planiranju zarobljavanja hrvatskih civila u Bugojnu.

Suđenje ovoj četvorici je počelo u februaru 2008. godine.

Odbrana četvrtooptuženog Dautovića predala je Sudu dodatnih 117 materijalnih dokaza, ali s obzirom da oni nisu prethodno dostavljeni Tužilaštvu BiH, Sud je odredio da će se Optužba o njima izjasniti “naknadno, pismenim putem”.

Prema Refiku Serdareviću, Dautovićevom braniocu, najveći broj dokaza Odbrane četvrtooptuženog odnosio se na nalaz i mišljenje vještaka Mileta Matijevića, koji je prezentovan 8. decembra prošle godine.

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je prihvatilo molbu Odbrane Handžića da se kao vještak vojne struke sasluša Fikret Muslimović, koji će iznijeti nalaz i mišljenje o “struci vojne bezbjednosti i odnosu prema vojnoj policiji”.

Muslimović će svoj nalaz prezentovati na ročištu 23. februara ove godine.

Na narednom ročištu, 16. februara 2011. godine, kako je odredilo Sudsko vijeće, Odbrana Gasala će iznijeti šest materijalnih dokaza, čime će završiti izvođenje svojih dokaza.

D.Dž.

 

 

This post is also available in: English