Članak

Selimović i ostali: Spiskovi pritvorenika

2. Februara 2011.00:00
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, Državno tužilaštvo je uložilo još pedesetak materijalnih dokaza, koji se uglavnom odnose na ispitivanje ratnih zarobljenika i formiranje sabirnih centara.

This post is also available in: English

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, u spis je unio izvjestan broj dokumenata u kojima se navodi da su “obradu”, odnosno ispitivanje zarobljenika, vršili optuženi Mehura Selimović i Adil Ružnić.  

“Uz spisak ulažem izjave ratnih zarobljenika koje su ispitivali Selimović i Ružnić. U nekoliko izjava se spominje prvooptuženi i njegov način ispitivanja. Ulažem i spiskove pritvorenika iz zatvora ‘Luka’ i spiskove pritvorenika za formiranje sabirnog centra ‘Rad’ u Cazinu”, rekao je Čampara, dodavši da je Selimović u zatočeničkim objektima ispitivao i civile, te je u spis unio nekoliko izjava svjedoka koji su to potvrdili.
 
Uz Selimovića i Ružnića, za zločine u Bosanskoj krajini tereti se i Emir Mustafić.

Trojica bivših pripadnika ABiH optuženi su za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

U optužnici se navodi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa ABiH.

Branioci optuženih su prigovorili na relevantnost, autentičnost, te zakonitost nekolicine dokumenata, a najavili su da će pojedinu dokumentaciju koju je Tužilaštvo uložilo u spis koristiti kao dokaze Odbrane.

Tužilaštvo BiH je 22. decembra 2010. započelo ulaganje materijalnih dokaza. Do sada je uloženo 213 dokumenata, a tužilac je najavio još “pet-šest”.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. februar 2011. godine, kada će, osim ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva, biti prikazan snimak s izjavama trojice svjedoka saslušanih u Banjoj Luci.

A.S.

This post is also available in: English