Članak

Kornjača: Početak suđenja 11. februara

4. Februara 2011.00:00
Suđenje Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču, počet će u petak, 11. februara, kada je zakazano iznošenje uvodnih riječi.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji održanoj pred Sudom BiH, vještaci kardiologije i neuropsihijatrije iznijeli su nalaz i mišljenje, rekavši da je optuženi Kornjača sposoban pratiti sudski proces, te da je neophodno da ima operaciju srca.

“Ne preporučujemo da ročište traje duže od 90 minuta, a optuženom savjetujemo da redovno kontroliše pritisak i uzima terapiju”, rekla je kardiologinja Gordana Jokić, sa čime se složila i Marija Kaučić-Komšić, vještakinja neuropsihijatrije, te dodala da Kornjača “ne pokazuje znake duševnih poremećaja”.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upitao je optuženog Kornjaču da li želi na operaciju srca u Tuzlu ili da “uđe u proces u skraćenom obliku”, na što je optuženi rekao da bi pristao na operaciju u Srbiji.

Sudsko vijeće je ranije saopćilo da ne postoje mogućnosti za njegovu operaciju u inostranstvu.

Kornjača je prvobitno bio optužen sa Miloradom Živkovićem i Duškom Tadićem za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo na području općine Čajniče, te zatvaranju, mučenju, ubijanju i prisilnom preseljenju civila sa ovog područja, ali je postupak odvojen zbog Kornjačine bolesti.

Na teret optuženima se stavlja da su u maju 1992. godine, pucajući iz automatskog oružja i bacajući ručne bombe, učestvovali u ubistvima 11 zatočenih civila u “Lovačkom domu” na Mostini.

U optužnici se navodi da je Kornjača bio komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, kojoj je pripadao i Tadić, dok je Živković obavljao funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Čajniče i bio član Kriznog štaba u tom gradu.

Vesna Tupajić-Škiljević, braniteljica optuženog, rekla je da su nalazi vještaka nepotpuni, jer nisu uradili nalaz i mišljenje na osnovu kompletne dokumentacije, te zatražila dopunsko vještačenje, što je Sudsko vijeće odbilo.

                                                                                                                                   A.J.

Povezani članci

This post is also available in: English