Članak

Kuvelja: Razdvajanje muškaraca

23. Augusta 2011.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 12. i 13. jula 1995. godine u Potočarima gledao razdvajanje muškaraca od žena i djece, te njihovo prolaženje kroz špalir koji su napravili pripadnici Specijalne policije.

This post is also available in: English

Mile Janjić, bivši vojni policajac Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da su muškarci u Potočarima odvajani na jednu stranu i da su u pratnji pripadnika Specijalne policije Republike Srpske koji su nazivani “dezerteri” odlazili do “bijele kuće”.

“Pripadnici Specijalne policije dolaze u vremenu kada i autobusi i kamioni. Policija je puštala stanovništvo u grupama, a grupa muškaraca prolazi kroz špalir, odnosno red Specijalne policije, i dolazi do autobusa. Špalir su pravili pripadnici dezerterskih odreda, koje smo razlikovali po drečavim uniformama”, kazao je Janjić.

Janjić je svjedočio na suđenju Božidaru Kuvelji, bivšem pripadniku Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji je optužen da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca ispred i u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara, s ciljem okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i za odvajanje muškaraca i njihovo odvođenje do “bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Svjedok Janjić je kazao da je njegov zadatak u Potočarima bio da utvrdi tačno “brojno stanje lica koja napuštaju Potočare”. Svjedok je dodao da je pitao pripadnike Specijalne policije zašto se muškarci odvajaju od žena, na što mu je rečeno da je to naređenje Ratka Mladića.

“Rekli su mi da je general Mladić rekao da prvo idu žene i djeca u pravcu Kladnja, a da će ih muškarci stići”, kazao je Janjić.  

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba VRS-a, čeka početak suđenja pred Haškim tribunalom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Janjić se prisjetio da je 12. juna 1995. godine, nakon što su žene i djeca odvezeni prema Kladnju, u Potočare stiglo deset autobusa, kojima su odvezeni odvojeni muškarci.

“Prvog dana muškarci su otišli u deset autobusa. U jedan autobus može stati oko 70  ljudi, što je otprilike 700 ljudi. Odvezeni su u pravcu Bratunca i bio sam ubijeđen da idu prema Kladnju”, kazao je svjedok.  

Janjić je ipak dodao da je primijetio da se autobusi koji su vozili muškarce brzo vraćaju te da mu je jedan od specijalaca rekao da ih odvoze do Bratunca “i da ih iskrcavaju u školu ‘Vuk Karadžić’”.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar ove godine.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English