Članak

Pustivuk: Okončan dokazni postupak Tužilaštva

23. Augusta 2011.00:00
Saslušanjem posljednjih svjedoka i ulaganjem materijalnih dokaza, Državno tužilaštvo okončalo je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločine na području Ilijaša.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S7 je ispričao da je u junu 1992. godine u osnovnoj školi u selu Gornja Bioča (općina Ilijaš) bio jedan od oko 70 zatočenih mještana bošnjačke nacionalnosti.

“Nama je rečeno da se predamo kod Riste i Srpka Pustivuka, koji su navodno obećali da će nas pustiti prema Visokom… Srpko je bio jedan od trojice policajaca koji su nas ispitivali u školi”, kazao je svjedok, dodavši da tokom ispitivanja nije bio fizički maltretiran.

Svjedok je rekao i da je u školi bio zatočen dva dana, te da je nakon toga prebačen u zatočeništvo u Podlugovima i Semizovcu i da je razmijenjen u decembru 1992. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Pustivuka da je kao milicioner-specijalista pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Ilijašu, učestvovao i u hapšenjima civila Bošnjaka, koji su potom pritvarani u logore i druge zatočeničke centre.

Pustivuk je optužen i da je tokom maja i juna 1992. godine, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije Srpske Republike BiH, učestvovao u napadu na civile u selu Gornja Bioča u općini Ilijaš, kada su ubijene dvije, a ranjene tri osobe.

Na ovom ročištu nalaz i mišljenje je iznio i Hamza Žujo, vještak sudske medicine, koji je kazao da je na osnovu medicinske dokumentacije iz 1992. godine zaključio da su dvije zaštićene svjedokinje, S3 i S4, u to vrijeme zadobile lake i teške tjelesne povrede uzrokovane projektilom iz vatrenog oružja.  

S4 i S3 dale su iskaze u korist Tužilaštva BiH početkom novembra prošle godine na ročištima bez prisustva javnosti.

Državno tužilaštvo je uložilo više od 30 materijalnih dokaza, koje je Sudsko vijeće prihvatilo.

Prvi svjedoci Odbrane Srpka Pustivuka biće saslušani 6. septembra 2011. godine.

J.Đ.

Povezani članci

This post is also available in: English