Članak

Perić i ostali: Prst na obaraču

23. Augusta 2011.00:00
Na suđenju četvorici bivših policajaca za zločine u Kalinoviku, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su mu dvojica poznanika došla u kuću krajem juna 1992. godine, te ga uhapsili.

This post is also available in: English

Svjedok Državnog tužilaštva, koji je iskaz dao pod pseudonimom R, rekao je da su Aleksandar Cerovina zvani Saša i izvjesni Mandić, nekadašnji policajci Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, naoružani puškama došli u njegovu kuću sa namjerom da pronađu oružje.

“Došli su na vrata sa automatima, a prsti su im bili na obaračima. Rekli su da traže oružje i da hoće pregledati kuću. Našli su moju pušku i rekli su mi da se spremim”, rekao je svjedok.

Zaštićeni svjedok je dodao da je potom odveden u policijsku stanicu, te da je sa njim uhapšen i njegov poznanik. Iz policijske stanice su ih Mandić i optuženi Cerovina, kako je kazao svjedok, odveli u školu “Miladin Radojević”, gdje je vidio dosta privedenih, među kojima su bili žene i djeca.

“Sve što je bilo muslimanskog življa u Kalinoviku su priveli. Niko nije obavijestio zašto sam smješten u školu”, rekao je svjedok R.

Uz Cerovinu, za učešće u zločinima počinjenim 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom u Kalinoviku, Tužilaštvo BiH tereti Milana Perića, Spasoja Dodera i Predraga Terzića, bivše pripadnike policije u ovoj općini.

Tužilaštvo smatra da su optuženi nezakonito hapsili civile i odvodili ih u Osnovnu školu “Miladin Radojević” i logor “Barutni magacin”, gdje je najveći broj zatočenih i ubijen.

Zaštićeni svjedok je kazao da je u školi “Miladin Radojević” boravio oko dvije sedmice, odakle je odveden u “Barutni magacin”, gdje je bio do 25. jula 1992. godine, kada se prijavio za radnu obavezu koju je iskoristio da pobjegne na teritoriju Armije BiH (ABiH).

“Oko 72 čovjeka bila su u ‘Barutnom magacin’. Osim u toalet, nikako vani nismo mogli izlaziti. Od tih ljudi nema skoro niko živ”, rekao je zaštićeni svjedok.

Za vrijeme dok je boravio u školi “Miladin Radojević” svjedok je rekao da nije bilo maltretiranja, te da optuženi Cerovina prema njemu nije bio nekorektan.

Suđenje će biti nastavljeno 6. septembra ove godine.

A.J.

This post is also available in: English