Vijesti


Vranješ i ostali: Veliki događaj 17. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je rekao da je bio prisutan kada je optuženi Mladen Milić dobio poziv da odveze braću Grgić u pritvor, te da je nekoliko dana kasnije saznao da su oni ubijeni.
Mihaljević: Osuđen na šest godina zatvora 17. Juna 2011. Članak Nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Zdravka Mihaljevića, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na šest godina zatvora za zločine protiv civilnog stanovništ
Dronjak: Šamari upravnika 17. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, nekadašnji stražar u logoru Kamenica rekao je da je Ratko Dronjak kao upravnik tog logora bio “prestrog”, te da je volio galamiti i udarati zarobljenike.
Kos i ostali: Plan počinjenja genocida 17. Juna 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH uložilo je 25 materijalnih dokaza, čemu su se Odbrane optuženih usprotivile prigovarajući na njihovu relevantnost.
Lokalno pravosuđe – Jarak: Optuženi se nije pojavio u sudnici 16. Juna 2011. Članak U Kantonalnom sudu u Mostaru odgođen je početak suđenja Vlatku Jarku, optuženom za ratni zločin počinjen u Stocu, jer se nije pojavio u sudnici.
Vranješ i ostali: Akter ubistva 16. Juna 2011. Članak Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je rekao da je razgovarao sa optuženim Ljubišom Vranješom o ubistvu braće Grgić, ali da mu nije poznato zašto su ubijeni.
Započela ekshumacija žrtava genocida 15. Juna 2011. Članak Službenici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, uz pomoć Državnog tužilaštva, započeli su ekshumaciju posmrtnih ostataka na lokalitetu Ljeljen Do (općina Srebrenica), gdje se, prema prikupljenim dokazima, nalazi masovna grobnica žrtava iz Srebr
Pronađeni ostaci žrtve iz Bugojna 14. Juna 2011. Članak Na području Bugojna pronađeni su posmrtni ostaci osobe, a pretpostavlja se da se radi o Marku Bartuloviću, zarobljeniku hrvatske nacionalnosti koji je ubijen 1993. godine.
Kuvelja: Pucnjava i povici iz hangara 14. Juna 2011. Članak Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, kazao je kako je u noći 13. jula 1995. godine čuo rafale iz Zemljoradničke zadruge Kravica i da je narednog dana dobio naredbu da sijenom pokrije tijela ubije
Lokalno pravosuđe – Doboj: Ninković može putovati 14. Juna 2011. Članak Nakon što je Visoki predstavnik u BiH ukinuo sankcije osobama za koje se sumnjalo da čine mrežu podrške optuženima za ratne zločine, Milan Ninković je rekao da mu je najvažnije što su mu vraćene putne isprave.