Članak

Lokalno pravosuđe – Doboj: Ninković može putovati

14. Juna 2011.00:00
Nakon što je Visoki predstavnik u BiH ukinuo sankcije osobama za koje se sumnjalo da čine mrežu podrške optuženima za ratne zločine, Milan Ninković je rekao da mu je najvažnije što su mu vraćene putne isprave.

This post is also available in: English

Ninković, ratni i poratni predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Doboju, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine počinjene u tom gradu, obratio se medijima kako bi prokomentirao odluku Visokog predstavnika u BiH.

“Nije mi toliko stalo da se ponovo politički angažujem. Najbitnije mi je vraćanje putnih isprava jer imam dio porodice koja živi van BiH”, rekao je Ninković.

Valentin Inzko, Visoki predstavnik za BiH, poništio je 10. juna 2011. godine odluke u 92 slučaja o sankcioniranju osoba koje su osumnjičene da su bile dio mreže podrške optuženima za ratne zločine.

“Ovo nikako ne utiče na prethodne, trenutne ili buduće krivične postupke protiv osoba na koje se ove sankcije odnose. Odluka također ni na koji način ne predstavlja podršku bilo kojoj od ovih osoba da se vrati na političku scenu ili poziciju s koje je smijenjena”, objasnio je tada odluku Visoki predstavnik.

Istragu zbog ratnih zločina počinjenih u Doboju a u vezi s komandnom odgovornošću Milana Ninkovića, bivšeg člana Kriznog štaba u Doboju, Andrije Bjeloševića, nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti (CSB), i Milovana Stankovića, majora Jugoslovenske narodne armije (JNA) i bivšeg komandanta srpskih vojnih formacija, pokrenulo je Kantonalno tužilaštvo u Zenici.

Tokom 2005. godine predmet je iz Zenice proslijeđen Tužilaštvu BiH, gdje je ocijenjen kao “vrlo kompleksan, osjetljiv i obiman”.

U novembru 2010. godine Milan Ninković, bivši predsjednik SDS-a u Doboju, rekao je za BIRN – Justice Report da priprema dopis Tužilaštvu BiH u kojem će “tražiti da se predmet stavi ad acta ili da se to pokrene i raščisti”.

Unatoč toj najavi, Ninković je potvrdio da se nije obratio Tužilaštvu BiH, dodavši da to neće ni uraditi.

A.G.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English