Članak

Vranješ i ostali: Akter ubistva

16. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je rekao da je razgovarao sa optuženim Ljubišom Vranješom o ubistvu braće Grgić, ali da mu nije poznato zašto su ubijeni.

This post is also available in: English

Darko Gajić, bivši pripadnik Specijalnog odreda policije Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, pred Sudom BiH ispričao je kako je čuo da su ubijena dvojica braće Grgić, te da je saznao da je optuženi Vranješ bio “akter” tog događaja.

“Vranješa sam pitao šta se desilo, i tada sam vidio da je ljut i nervozan. (…) Ispričao mi je da ga je Goran Marković – koji je dobio neredbu da braću Grgić, iz kuće u kojoj su bili smješteni, prebaci u pritvor – poveo sa sobom”, kazao je svjedok.

Uz Ljubišu Vranješa, bivšeg pripadnika CJB-a Banja Luka, Tužilaštvo BiH tereti i Mladena Milića, bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike koji su dovedeni do spomenika palim borcima. Nakon odluke Suda BiH postupak koji se vodi protiv Makovića razdvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Svjedok Gajić je rekao kako je od optuženog Vranješa saznao da je, u noći kada su stradala braća Grgić, zajedno s njim i Markovićem bio prisutan i optuženi Milić.

“Rekao mi je da su u jednom trenutku, dok su se vozili prema pritvoru, iz bezbjednosnih razloga stali, nakon čega su krenuli pješke. Međutim, ja ne znam zašto je došlo do tog nemilog događaja”, kazao je svjedok.

Gajić je ispričao kako mu je Vranješ nakon tog događaja izgledao uplašeno, te da je te noći htio “pucati u Markovića”.

“Vranješ nije bio čovjek koji bi to uradio. (…) Ni on, a ni ja nismo došli u Kotor-Varoš da vršimo zločine. Da sam ja bio na mjestu Vranješa, ubio bih Markovića”, rekao je svjedok Gajić.

Naredno suđenje zakazano je za 16. juni 2011. godine.

S.U.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English