Članak

Kuvelja: Pucnjava i povici iz hangara

14. Juna 2011.00:00
Prvi svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, kazao je kako je u noći 13. jula 1995. godine čuo rafale iz Zemljoradničke zadruge Kravica i da je narednog dana dobio naredbu da sijenom pokrije tijela ubije

This post is also available in: English

nih.

Zoran Erić, koji je u julu 1995. godine raspoređen na vojnu obavezu u Zemljoradničku zadrugu Kravica (općina Bratunac), pred Sudom BiH ispričao je kako su se u noći 13. jula 1995. godine “čuli pucanjava, rafali i zapomaganja ljudi” iz hangara u Kravici.

“Ujutro sam čuo da se putem megafona pozivaju ljudi da izađu iz hangara jer je došla voda i sanitarna kola. Nakon toga sam čuo da neko kaže ‘pali’, a onda rafali. To je trajalo možda pola sata ili sat”, ispričao je Erić.

Tužilaštvo BiH tereti Božidara Kuvelju, bivšeg pripadnika Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u i ispred Zemljoradničke zadruge Kravica u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara, s ciljem okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i u odvajanju muškaraca i njihovom odvođenju do “bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Svjedok Erić je kazao da je dan nakon pucnjave u hangaru u Kravici dobio naredbu da, zajedno s drugim radnicima iz Zemljoradničke zadruge i vojnicima, sijenom prekrije tijela mrtvih.

“Vidio sam transportere UN-a koje je vojska zaustavila na putu prema Kravici. Nama radnicima je tada naređeno da pokrijemo leševe – bilo ih je između stotinu i dvije stotine. Sjećam se deset leševa koje sam ja pokrivao, kasnije mi je jedan Dragan rekao da su to civili iz Srebrenice”, prisjetio se Erić.

Svjedok je dodao kako su ga, nakon što je raspoređen na radnu obavezu, dva vojnika ispratila do Kravice, te da je, ulazeći u štalu, vidio kako “deset civila, muslimana, s podignutim rukama ide prema Kravici”.

“Vidio sam kamione koji su vozili leševe. Prema broju utovara i kamiona, mislim da je iz Kravice odvezeno oko hiljadu leševa. (…) Leševi su utovarani tri dana”, rekao je Erić.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. juni 2011. godine.

S.U.

Povezani članci

This post is also available in: English