Članak

Vranješ i ostali: Veliki događaj

17. Juna 2011.00:00
Na suđenju za zločin u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je rekao da je bio prisutan kada je optuženi Mladen Milić dobio poziv da odveze braću Grgić u pritvor, te da je nekoliko dana kasnije saznao da su oni ubijeni.

This post is also available in: English

Zoran Mihajlović, bivši pripadnik Druge lake pješadijske brigade Starčevica Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je tokom svjedočenja da je, u noći kada su ubijena braća Grgić, sjedio ispred stanice policije u Kotor-Varoši i vidio da ih optuženi Milić odvozi.

“Neko je pozvao Milića i rekao mu da zatvorenike treba odvesti u pritvor. Ja sam samo vidio da vozilo kojim upravlja Milić odlazi od kuće zaštićenog svjedoka S1. Nisam vidio ko je u autu jer nisam bio fokusiran na to”, rekao je Mihajlović.

Uz Mladena Milića, bivšeg pripadnika “VP 7551 Banja Luka”, Tužilaštvo BiH tereti i Ljubišu Vranješa, bivšeg pripadnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, da su 6. juna 1992. godine došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila i naredili im da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i uradili.

U optužnici se navodi da su dva zarobljenika ubijena kod spomenika palim borcima Drugog svjetskog rata, dok je treći teško povrijeđen.

Istom optužnicom Tužilaštva BiH obuhvaćen je i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima. Nakon odluke Suda BiH postupak koji se vodi protiv Makovića razdvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Svjedok Mihajlović je dodao da je tek nakon nekoliko dana čuo za ubistva braće Grgić, a da mu je Milić rekao da je on “samo odvezao Markovića, Vranješa i braću Grgić do pritvora”.

“Iz Milićeve priče ja sam zaključio da on nije bio prisutan kada su Grgići ubijeni. (…) Milić ih je vozio jer je on taj dan zadužio auto i niko osim njega nije mogao da vozi taj auto. Da je bio neki drugi dan, onda bi se neko drugi zatekao na tom događaju, možda i ja”, kazao je Mihajlović.

Zoran Popović, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Banja Luka i drugi svjedok Milićeve Odbrane na ovom ročištu, rekao je da je poznavao braću Grgić i da se sjeća kada su odvedeni iz kuće u kojoj su boravili.

“Milića je neko pozvao i rekao mu da braću Grgić vodi u zatvor i on je odvezao auto s parkinga do kuće svjedoka S1. Tada sam s Milićem vidio i Gorana Markovića. (…) Nakon dan ili dva, saznao sam da su braća Grgić strijeljani. O tome se pričalo jer je to bio veliki događaj”, kazao je Popović.

Nastavak suđenja je, zbog predstojećih godišnjih odmora, zakazan za 1. septembar 2011. godine.

S.U.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English