Članak

Lokalno pravosuđe – Jarak: Optuženi se nije pojavio u sudnici

16. Juna 2011.00:00
U Kantonalnom sudu u Mostaru odgođen je početak suđenja Vlatku Jarku, optuženom za ratni zločin počinjen u Stocu, jer se nije pojavio u sudnici.

This post is also available in: English

Branko Karadaglić, Jarkov branilac, dostavio je Sudskom vijeću medicinsku dokumentaciju, u kojoj je navedeno da “mora biti na fizijatriji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar radi rehabilitacije noge barem idućih 20 dana”.

Nakon što je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Mostaru pregledalo medicinsku dokumentaciju, odlučilo je da nema opravdanih razloga za izostanak sa ročišta, te da ukoliko se optuženi ne pojavi u sudnici 16. juna, bit će priveden.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru, Vlatka Jarka, bivšeg pripadnika brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tereti da je od početka juna do sredine augusta 1993. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.  

Prema optužnici, Jarak je sa grupom pripadnika HVO-a sudjelovao u zastrašivanju, te prisilnom premještanju civila bošnjačke nacionalnosti, zatvarajući ih u “Koštanu bolnicu” u Stocu. Neke od zatočenih, kako se navodi u optužnici, Jarak je poslao u logor “Gabela” u Čapljini, gdje su proveli i do pet mjeseci.

S.G.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

 

Povezani članci

This post is also available in: English