Članak

Zatraženo produženje pritvora Zemiru Kovačeviću

24. Novembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Zemiru Kovačeviću, nekadašnjem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenom za zločine u Sijekovcu i Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu Državnog tužilaštva, dok će Sud BiH odluku donijeti naknadno.

Kovačević se sumnjiči za učešće u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, prisiljavanju na prinudni rad i pljačkanju imovine civila srpske nacionalnosti na području Sijekovca i Bosanskog Broda u toku 1992. godine.

Dika Omerović, tužiteljica Tužilaštva BiH, predložila je produženje pritvora za Kovačevića zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i saučesnike, te bojazni da bi zbog njegovog boravka na slobodi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

“Postoji objektivna opasnost od bjekstva, osumnjičeni je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, posjeduje državljanstvo Hrvatske, a poznato je da ta država ne izručuje svoje građane. Veliki broj osumnjičenih je u ovom predmetu, i boravak na slobodi Kovačeviću bi omogućio da stupi u kontakt sa saučesnicima i svjedocima”, kazala je Omerović.

Omerović je dodala da je u toku prikupljanje materijalne dokumentacije za zločine za koje se sumnjiči Kovačević, te bi s njegovim boravkom na slobodi došlo do ometanja istrage.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva BiH, ustvrdivši da Optužba nije dostavila dokaze da je Kovačević počinio djelo za koje se sumnjiči.

“Predlažemo da Sud odbije prijedlog Tužilaštva, te da mog branjenika odmah pusti na slobodu. Tužilaštvo nije priložilo dokaze da je moj branjenik zaista počinio djelo, a razlozi za produženje pritvora ne stoje. Moj branjenik nije znao da je za njim raspisana potjernica”, kazao je Edin Šabanović, branilac osumnjičenog Kovačevića.

Šabanović je dodao da je neutemeljen i navedeni razlog “uticaja na svjedoke i saučesnike”.

“Da je imao razlog, do sada bi vršio uticaj na svjedoke. Moj branjenik nije počinio krivično djelo za koje se sumnjiči, niti poznaje lica koja su učestvovala u tom djelu”, rekao je Šabanović.

Kovačević je u decembru prošle godine uhapšen u Švedskoj na osnovu međunarodne potjernice, a izručen je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima u subotu, 29. oktobra ove godine.

A.S.

This post is also available in: English