Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Dvije optužnice do kraja godine

24. Novembra 2011.00:00
Redžo Delić, šef odjela za ratne zločine i privredni kriminal u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), najavio je da će do kraja godine podići dvije optužnice, za ratne zločine počinjene na području Breze i Tešnja.

This post is also available in: English

Za ove zločine sumnjiče se dvojica bivših pripadnika Armije Republike BiH (ARBiH).

“Jedan osumnjičeni se tereti za ubistvo jednog civila, a drugi za fizičko zlostavljanje”, kazao je Delić.

Tužilaštvo ZDK-a podiglo je prije godinu dana dvije optužnice za zločine počinjene u selima Dusina, Lašva i Višnjica kod Zenice, te u mjestu Čajdraš. Prema Deliću, predmet protiv Vehida Subotića, osumnjičenog za ubijanje civila na području sela Dusina, Lašva i Višnjica, preuzelo je Tužilaštvo BiH, dok još uvijek nema odluke za predmet u vezi sa stradanjem u Čajdrašu.

“Ovaj odsjek u tužilaštvu u kojem su četiri tužioca uradio je prilično dosta mukotrpnog posla u ovoj godini”, rekao je Delić, istaknuvši da imaju određeni broj predmeta po nepoznatom izvršiocu u kojima događaj nije upitan.

Tužilaštvo ZDK-a je, prema Deliću, od 2005. godine u Tužilaštvo BiH uputilo na ocjenjivanje “petnaestak predmeta”, a natrag je stigao samo jedan.

“Realna je pretpostavka da će naredne godine priliv predmeta biti veći u skladu sa Strategijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina”, kazao je tužilac Delić.

Dž.S.

Povezani članci

This post is also available in: English