Članak

Postavljen novi branilac Đorđislavu Aškrabi

24. Novembra 2011.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH postavilo je novog branioca Đorđislavu Aškrabi, optuženom za zločine u Kalinoviku, nakon što je na vlastiti zahtjev razriješen dosadašnji advokat Žiko Krunić.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće Suda BiH saopćilo je da će novi branilac optuženog Aškrabe biti advokat Radivoje Lazarević.

“Raniji branilac Krunić nas je izvijestio da zbog ličnih razloga više ne može biti branilac u ovom predmetu. Optuženi je izabrao Radivoja Lazarevića za novog branioca”, kazala je Azra Miletić, predsjedavajuća Apelacionog vijeća Suda BiH.

Lazarević je na ovom ročištu kazao kako je upoznat s predmetom, jer je tokom prvostepenog postupka bio branilac Neđe Zeljaje.

Optuženom Aškrabi se u prvostepenom postupku sudilo zajedno s Neđom Zeljajom, bivšim komandirom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, i Ratkom Bundalom, nekadašnjim komandantom Taktičke grupe u ovom gradu. Aškraba je prvostepenom presudom oslobođen krivice.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu 2011. godine osudilo Zeljaju na 15, a Bundala na 22 godine zatvora zbog zločina u Kalinoviku, dok je Aškrabi određeno ponovno suđenje.

Optužnica Tužilaštva BiH Aškrabu tereti da je, obavljajući funkciju osobe koja je nadzirala logor “Barutni magacin”, od aprila 1992. do marta 1993. bio “svjesni učesnik” udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog protiv Bošnjaka iz Kalinovika.

Apelaciono vijeće Suda BiH je kazalo kako će novom braniocu dostaviti materijal da bi se upoznao sa onim što je do sada urađeno tokom obnovljenog postupka.

Naredno ročište zakazano je za 6. decembar 2011. godine, kada će biti nastavljeno s preslušavanjem iskaza svjedoka iz prethodnog postupka.

S.U.

This post is also available in: English