Vijesti


Macić: Početak suđenja 20. Oktobra 2011. Članak Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH počelo je suđenje Miralemu Maciću za zločine počinjene u Konjicu 1992. godine.
Lokalno pravosuđe: Uhapšen osumnjičeni za zločine u Sarajevu 20. Oktobra 2011. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, osobu sa inicijalima B.R., zbog sumnje da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva na području Sarajeva.
Memić i ostali: Optuživanje Nihada Bojadžića 18. Oktobra 2011. Članak U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je napadom na Trusinu (općina Konjic) u aprilu 1993. godine jedino mogao komandovati optuženi Nihad Bojadžić.
Nešković i Ilić: Veza između grobnica 18. Oktobra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši istražitelj Haškog tužilaštva je rekao da tijela Srebreničana pronađena u masovnim grobnicama Glogova i Ravnice potiču iz skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), gdje su prethodno ubijeni.
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odbijanje svjedočenja 18. Oktobra 2011. Članak Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, oštećeni Mirsad Ombašić je kazao da ne želi svjedočiti.
Lokalno pravosuđe – Trebinje: Održana debata o radu Tužilaštva i Suda BiH 18. Oktobra 2011. Članak U prostorijma Opštine Trebinje održana je javna debata pod nazivom “Približavanje rada Tužilaštva i Suda BiH lokalnoj zajednici”.
Ekshumacija žrtava na području Vlasenice i Maglaja 17. Oktobra 2011. Članak Službenici Instituta za traženje nestalih osoba (INO) BiH, zajedno sa Državnim tužilaštvom, izvršili su ekshumacije na područjima Vlasenice i Maglaja, gdje su pronađeni posmrtni ostaci ubijenih osoba tokom proteklog rata u BiH.
Vlahović: Grbavica kao logor 17. Oktobra 2011. Članak Svjedokinja Tužilaštva na suđenju Veselinu Vlahoviću zvanom Batko kazala je da je tokom 1992. godine sarajevsko naselje Grbavica bilo jedna vrsta logora.
Gazdić: Potvrđena optužnica za zločine u Foči 13. Oktobra 2011. Članak Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Jaska Gazdića kojom mu se na teret stavlja zločin protiv čovječnosti počinjen na području opštine Foča.
Vlahović: Vrisak djevojke 13. Oktobra 2011. Članak U nastavku suđenja za zločine na području Grbavice, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH govorili su kako ih je tokom maja 1992. godine maltretirao Veselin Vlahović zvani Batko.