Članak

Nešković i Ilić: Veza između grobnica

18. Oktobra 2011.00:00
Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši istražitelj Haškog tužilaštva je rekao da tijela Srebreničana pronađena u masovnim grobnicama Glogova i Ravnice potiču iz skladišta Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac), gdje su prethodno ubijeni.

This post is also available in: English

Dean Manning, svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbranâ, kazao je da postoje dokazi koji potvrđuju vezu grobnica Glogova i Ravnice sa žrtvama iz Kravice.

“Potvrđena je veza grobnice Ravnice s grobnicama u Glogovi i skladištem u Kravici. Uspostavljena je i DNK veza tih grobnica. Ono što najviše na to ukazuje jeste da je u grobnicama Ravnice pronađen dio zida iz skladišta. Materijali iz skladišta u Kravici pronađeni su u grobnici u Glogovi”, rekao je Manning, koji je svjedočio putem videolinka.

Dragan Nešković i Zoran Ilić, bivši pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici, gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković, kako je navedeno u optužnici, naredio je dvojici pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili. Prema optužnici, Ilić je, pucajući iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, vršio “provjeravanje” da li je neko od njih preživio.

U nastavku svjedočenja, Manning je kazao kako je moguće da nekoliko tijela pronađenih u masovnoj grobnici “Glogova 1” ne može biti veza sa Zadrugom u Kravici jer su ubijene osobe imale poveze na očima i rukama.

Manning je dodao da je za Haško tužilaštvo, u kojem je bio do 2007. godine, radio na istraživanjima u vezi sa Srebrenicom koja su uključivala ekshumacije i obdukcije žrtava pronađenih u masovnim grobnicama, kao i uzimanje izjava od svjedoka i osumnjičenih.

Manning je rekao i da je napisao nekoliko izvještaja koji su korišteni u predmetima pred Mađunarodnim krivičnim sudom u Haagu.

Odbrane optuženih Neškovića i Ilića, koji se brane sa slobode, unakrsno su ispitale svjedoka Manninga jer je Erik Larson, tužilac Tužilaštva BiH, ranije u sudski spis htio uložiti njegove izvještaje i transkript svjedočenja pred Haškim sudom sa suđenja Vidoju Blagojeviću i Draganu Jokiću.

Sudsko vijeće je prihvatilo ulaganje tih materijalnih dokaza nakon što je okončano unakrsno ispitivanje svjedoka Manninga.

Blagojević, bivši komandant Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), i Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđeni su 2007. na 15 godina, odnosno devet godina zatvora zbog učešća u zločinima u Srebrenici.

Nastavak suđenja Neškoviću i Iliću zakazan je za 25. oktobar ove godine.

A.J.

This post is also available in: English