Članak

Vlahović: Vrisak djevojke

13. Oktobra 2011.00:00
U nastavku suđenja za zločine na području Grbavice, zaštićeni svjedoci Tužilaštva BiH govorili su kako ih je tokom maja 1992. godine maltretirao Veselin Vlahović zvani Batko.

This post is also available in: English

Svjedoci S17 i S39 – bračni par koji je s malodobnim sinom živio u naselju Grbavica – kazali su da su 23. maja 1992. godine na vrata njihovog stana pokucala četiri uniformisana lica, među kojima je bio optuženi Vlahović.

Svjedok S39 je rekao da je odveden na ispitivanje u objekat u blizini “zelene pijace” na Grbavici, gdje ga je čovjek sa crnogorskim naglaskom ispitivao o tome “u kojoj je političkoj partiji”. Kada je odgovorio da je komunista, ispričao je svjedok, taj ga je čovjek udario, a poslije nekog vremena u prostoriju je ušao optuženi Vlahović.

“Prislonio mi je bajonet na stomak i rekao da će me rasporiti kao ribu”, kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok S39 je dodao da ga je Vlahović, skupa s još tri osobe, odveo u kuću u naselju Vraca, u kojoj je ležala mrtva 30-godišnja osoba. “Batko mi je naredio da je silujem. Ja sam samo stojao na pragu i šutio. Onda je Batko rekao: ‘Dođi ovamo, sad ću te zaklati’, ali nije ništa uradio”, prisjetio se svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao i premlaćivao građane hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, i oduzimao im novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja i zlostavljanja civila.

Svjedok S39 je ispričao da je istoga dana vraćen u demoliranu radnju kod “zelene pijace” na Grbavici, te da je, dok je tu stajao, vidio kako je optuženi Vlahović uveo njegovog poznanika Omera u tu radnju, odakle čovjek više nije izašao.

“Poslije nekog vremena naišla je neka djevojka od oko 20 godina, koja je također rekla svoje ime, a bilo je muslimansko. Ne mogu se sjetiti kako, ali ju je nakon toga Batko uveo u radnju i silovao”, rekao je svjedok, dodavši da je bio okrenut leđima, ali da je čuo “vrisak djevojke“.

Zaštićena svjedokinja S17 kazala je tokom svjedočenja da joj je Batko došao u stan u maju 1992. godine i odveo njenog muža, te da je kasnije istog dana ponovno došao s još dva muškarca, i pokušao je silovati pred njenim trogodišnjim djetetom.

“Uveo me u drugu sobu, dok je sin plakao. Batko je izvadio svoj spolni organ i naredio mi da ga stavim u usta. Htjela sam skočiti kroz prozor. Molila sam ga da to ne radi pred djetetom”, kazala je svjedokinja.

Prema kazivanju svjedokinje S17, dvojica muškaraca koji su došli s Vlahovićem govorili su mu da prestane, nakon čega su svi otišli prijeteći da će se vratiti i odvesti je u Lukavicu.

“Sakrila sam se s djetetom kod komšije, i kad su ponovo dolazili, nisu me našli”, kazala je svjedokinja S17.

Naredno ročište je 17. oktobra 2011. godine.

M.B.

This post is also available in: English