Članak

Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odbijanje svjedočenja

18. Oktobra 2011.00:00
Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, oštećeni Mirsad Ombašić je kazao da ne želi svjedočiti.

This post is also available in: English

Mirsad Ombašić, kojeg je na ovo suđenje privela Sudska policija jer se ranije nije odazvao pozivu Suda, odbio je svjedočiti navodeći da je već ranije davao iskaz u postupku protiv Ostojića.

“Izjave dajem 16 godina – meni je svega preko glave. Svjedočio sam u aprilu prošle godine pred ovim sudom, a troškove dolaska niko mi još nije isplatio. Niko mi nije uručio poziv, a poslali su Sudsku policiju. Ne želim dati izjavu pred ovim sudom”, dodao je Ombašić.

Okružno tužilaštvo tereti Zarija Ostojića da je tokom 1992. godine, kao pripadnik rezervnog sastava policije, pri specijalnoj jedinici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, koja je bila u sastavu vojske Srpske Republike BiH, sudjelovao u premlaćivanju civila u logoru Sušica.

Kako se navodi u optužnici, Ostojić je zajedno s drugim pripadnicima formacije iz logora Sušica izvodio Bošnjake, te ih udarao “policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama”. U optužnici se, između ostalog, navodi i da je Ostojić dva puta pretukao Ombašića.

Svjedok Ombašić je rekao da ostaje kod izjave koju je ranije dao, ali iako mu je više puta objašnjeno da je neophodno da svjedoči ponovo jer je došlo do promjene člana Sudskog vijeća, svjedok je to odbio učiniti, nakon čega mu je dopušteno da napusti sudnicu.  

Na ovom suđenju je Mirza Hukeljić, tužilac Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Sudskom vijeću prezentovao nekoliko materijalnih dokaza, među kojima su fotografije i videosnimci logora Sušica.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Ostojića, kazao je da je najveći broj dokaza koje je prezentovala Optužba nerelevantan.  

Nastavak suđenja zakazan za 2. novembar ove godine.

A.S.

This post is also available in: English