Članak

Memić i ostali: Optuživanje Nihada Bojadžića

18. Oktobra 2011.00:00
U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je napadom na Trusinu (općina Konjic) u aprilu 1993. godine jedino mogao komandovati optuženi Nihad Bojadžić.

This post is also available in: English

Svjedočeći treći dan pod pseudonimom A, nekadašnji pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” je kazao da je optuženog Bojadžića – kojeg je nazivao komandantom – vidio na položaju pred sami napad na Trusinu.

“Komandant napada na selo Trusina jedino je mogao biti Bojadžić”, rekao je zaštićeni svjedok, odgovarajući na pitanja tužiteljice Vesne Budimir.

Na upit Sudskog vijeća da li je čuo da Bojadžić izdaje naredbe, zaštićeni svjedok je odgovorio da nije.

Zaštićeni svjedok A sa davanjem iskaza počeo je 10. oktobra 2011. godine, kada je rekao da je bio očevidac strijeljanja između 10 i 12 hrvatskih zarobljenika u Trusini. Tada je kazao da su strijeljanje počinili optuženi Mensur Memić, Nedžad Hodžić i još dva pripadnika odreda.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, terete se Memić, Hodžić, Bojadžić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Zulfikar Ališpago.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”. Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Zaštićeni svjedok A je rekao da optuženog Ališpagu nije vidio “uz jedinicu na Trusini”. Kazao je da ga je povremeno viđao nakon napada na planini Igman, ne preciziravši kada.

Drugi svjedok Optužbe Šaćir Arnautović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednosne poslove Prvog korpusa ABiH, kazao je da 1993. godine nije čuo da su u Trusini počinjeni zločini.

Arnautović je rekao da mu je bilo poznato da je Specijalni odred za posebne namjene “Zulfikar”  bio potčinjen Štabu Vrhovne komande ABiH. Na pitanje tužiteljice Budimir je li morao znati da li je odred djelovao u sastavu Prvog korpusa, svjedok je odgovorio da bi trebao biti s tim upoznat.

Arnautović će sa davanjem iskaza nastaviti 21. oktobra ove godine.

A.J.

This post is also available in: English