Članak

Macić: Početak suđenja

20. Oktobra 2011.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima pred Sudom BiH počelo je suđenje Miralemu Maciću za zločine počinjene u Konjicu 1992. godine.

This post is also available in: English

U optužnici, koja je pročitana pred Sudom BiH, navodi se da je Macić, kao bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, krajem maja 1992. godine u mjestu Bradina (općina Konjic) ubio dva civila srpske nacionalnosti. 

Za ubistvo jednog civila optuženi je prilikom izjašnjenja priznao krivicu. U toj tački optužnice stoji da je Macić polovinom maja 1992. godine došao u jednu kuću i, nakon pretresa, izveo Srđana Koprivicu, te ga poveo ka centru Bradine. Koprivici je optuženi kazao da ide ispred njega niz put koji vodi iz Mostara za Sarajevo, te tada ispalio dva rafala, čime ga je ubio. 

Sudsko vijeće je na ovom ročištu kazalo da će naknadno donijeti odluku o priznanju krivice za prvu tačku optužnice. 

Prema navodima optužnice, Macić se tereti i da je 27. maja 1992. godine, nakon zarobljavanja većeg broja civila srpske nacionalnosti, u mjestu Bradina nanosio snažne tjelesne povrede Bošku Gligoreviću, tako što je skakao po njegovim leđima, dok nije izgubio svijest, te da je kablom tukao Borislava Gligorevića i tjerao ga da jede stranice novina.

Sanja Jukić, tužiteljica Državnog tužilaštva, tokom izvođenja uvodnih riječi je kazala da će Optužba dokazati da je Macić iskoristio nadređeni položaj da bi počinio “zločinačke radnje”, dok je Duško Tomić, branilac optuženog, naglasio je da je njegov branjenik “samo mala tačka” u zločinačkom poduhvatu.

Tomić je kazao da za zločine u Bradini najveću odgovornost snose Vrhovna komanda oružanih snaga BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) BiH.

“Bogati moćnici predstavljaju mozak zločina, a oni su istovremeno svjedoci protiv ovdje optuženog Macića”, kazao je branilac Tomić.

Tomić je dodao i to da je slučaj protiv Macića jedinstven pred Državnim sudom jer je Kantonalni sud u Mostaru Macića osudio na 12 godina zatvora zbog ubistva četiri osobe u julu 1992. godine na teritoriji općine Konjic, dok je sadašnja optužnica podignuta tek nakon što je odslužio prvobitnu kaznu.

 “Kada su ga uhvatili da mu sude za taj zločin, mogli su mu istovremeno suditi i za ovaj, a ne da se nakon odslužene kazne ponovo podiže optužnica protiv njega, i zato je on priznao krivicu za prvu tačku optužnice, dok za druge tačke nije kriv”, kazao je Tomić.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH dat će iskaz na ročištu 26. oktobra 2011. godine.

M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English