Članak

Lokalno pravosuđe – Trebinje: Održana debata o radu Tužilaštva i Suda BiH

18. Oktobra 2011.00:00
U prostorijma Opštine Trebinje održana je javna debata pod nazivom “Približavanje rada Tužilaštva i Suda BiH lokalnoj zajednici”.

This post is also available in: English

Organizator debate Helsinški odbor za ljudska prava Republike Srpske istakao je da je cilj debate bio da se građanima približi rad Tužilaštva i Suda BiH u procesuiranju optuženih za ratne zločine.

Boris Grubešić iz Odjeljenja za odnose s javnošću Tužilaštva BiH kazao je da je javna debata osmišljena kako bi se predstavnici organa uprave, policije, pravosuđa i udruženja žrtava na određenom području upoznali sa strukturom organizacije, načinom i metodama rada, te poteškoćama u radu s kojima se susreće Tužilaštvo BiH.

“Naš cilj je da lokalna zajednica razumije na koji način radi Tužilaštvo BiH, koji su njegovi poslovi i koje aktivnosti se, u jednom predmetu, moraju izvršiti kako bi došlo do podizanja optužnice i do pravosnažne presude”, istakao je Grubešić, dodavši da ti procesi traju tri ili četiri godine, što stvara potrebu objašnjenja načina rada pravosudnih institucija.

Javnoj debati su prisustvovali predstavnici lokalne zajednice iz svih društvenih struktura.

N.K.

This post is also available in: English