Vijesti


Lokalno pravosuđe – Klepić: Potvrđena optužnica 25. Maja 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Radovana Klepića, koji se tereti za ubistvo jednog civila u općini Sanski Most počinjeno 1992. godine.
Korićanske stijene: Sakrivena imena ubica 25. Maja 2011. Članak Svjedočeći u svoju korist optuženi Radoslav Knežević, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da nije učestvovao u ubistvima civila na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u augustu 1992. godine.
Anić: Presuda 31. maja 25. Maja 2011. Članak Državni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Miroslav Anić potpisao s Tužilaštvom BiH, te zakazao izricanje presude za utorak, 31. maj.
Jević i ostali: Optuženi na terenu u Srebrenici 23. Maja 2011. Članak Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici izjavio je da je optuženi Mendeljev Đurić u Centar za obuku na Jahorini došao na dan polaska na teren u Srebrenicu.
Lalović i Škiljević: Savjesni ljudi 23. Maja 2011. Članak Na obnovljenom suđenju Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin počinjen u “Kuli” u Istočnom Sarajevu, Momčilo Mandić, svjedok Odbrane, kazao je kako su optuženi od maja 1992. godine radili s njim na formiranju kazneno-popravnih domova
Kornjača i ostali: Krvav i neuredan 23. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedokinja Tužilaštva BiH je kazala da joj je za ubistva Bošnjaka u Lovačkom domu na Mostini (općina Čajniče) pričao djever, koji je preživio strijeljanja 19. maja 1992. godine.
Memić i ostali: Mrtvi na cesti 23. Maja 2011. Članak Na suđenju za zločine u Trusini (općina Konjic), svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je kao ljekar u aprilu 1993. godine učestvovao u pratnji ranjenog pripadnika Specijalne jedinice za posebne namjene “Zulfikar”, koji je tokom puta preminuo.
Produžen pritvor Jasku Gazdiću 20. Maja 2011. Članak Državni sud produžio je za dva mjeseca pritvor Jasku Gazdiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji se sumnjiči za zločine u Foči.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Presuda 24. maja 20. Maja 2011. Članak Nakon što je Kantonalni sud u Bihaću saslušao završne riječi Tužilaštva i Odbrane optuženog Senada Ahmetaševića, koji se tereti za ubistvo ratnog zarobljenika u Velikoj Kladuši, izricanje presude zakazano je za utorak, 24. maja ove godine.
Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Suočavanje svjedoka 20. Maja 2011. Članak Na nastavku suđenja Nenadu Tanasiću i Tihomiru Boroji u Okružnom sudu u Banjoj Luci, suočeni su svjedoci Tužilaštva i Odbrane, koji su govorili o pretraživanju kuće i okoline u vezi s pronalaskom Nazife Šomić.