Članak

Produžen pritvor Jasku Gazdiću

20. Maja 2011.00:00
Državni sud produžio je za dva mjeseca pritvor Jasku Gazdiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS), koji se sumnjiči za zločine u Foči.

This post is also available in: English

Gazdiću je produžen pritvor do 17. jula ove godine zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog “prijetnje od narušavanja javnog reda i mira” ukoliko bude na slobodi.

Gazdić se nalazi u pritvoru od kraja aprila ove godine, nakon što je uhapšen na Međunarodnom graničnom prijelazu Klobuk.

Prema navodima Državnog tužilaštva, Gazdić se sumnjiči da je tokom 1992. godine “u nekoliko navrata silovao najmanje četiri ženske osobe nesrpske nacionalnosti”, među kojima je bilo i maloljetnica.

“Tužilaštvo je došlo do saznanja da je jedna od silovanih žena u to vrijeme imala svega 12 godina. Također, postoji osnovana sumnja da je Gazdić počinio silovanja tako što je osobe izvodio iz fiskulturne sale ‘Partizan’, gdje su zatočenici bili uglavnom žene i djeca. Odvodio ih je u obližnji stan i uz prisilu silovao”, kazao je Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, na ročištu 17. maja ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English