Članak

Korićanske stijene: Sakrivena imena ubica

25. Maja 2011.00:00
Svjedočeći u svoju korist optuženi Radoslav Knežević, nekadašnji pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, tvrdi da nije učestvovao u ubistvima civila na Korićanskim stijenama (planina Vlašić) u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Optuženi Knežević je rekao da su pripadnici Interventnog voda učestvovali u pratnji konvoja koji se 21. augusta 1992. godine kretao iz Prijedora, a iz kojeg je, prema optužnici, izdvojeno i ubijeno oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama.

“Za taj konvoj saznajem ujutro kada sam došao na posao. Miroslav Paraš, pokojni komandant Interventnog voda, saopštio nam je da ide veći konvoj i da se ne udaljavamo. Po njegovom naređenju, zadužio sam žuti kombi i pripadnike svoje jedinice u dvije ili tri ture odvukao prvo do Tukova, a jednu turu do Trnopolja, odakle sam se vratio u policijsku stanicu. Ostavio sam kombi i onda otišao kući”, rekao je Knežević.

Zajedno sa Kneževićem za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, sudi se Saši Zečeviću, Marinku Ljepoji, Petru Čivčiću i Branku Topoli.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Dan nakon 21. augusta iste godine optuženi Knežević je, kako je rekao, imao slobodan dan, koji je proveo kod roditelja svoje tadašnje djevojke.

“Dan nakon toga dolazim na posao i čujem da su neki ljudi koji su bili u konvoju ubijeni. Rečeno nam je da za to neko treba odgovarati”, rekao je svjedok, dodavši da je nakon toga otišao na ratište u Han-Pijesak.

Na upit Sudskog vijeća da li su pripadnici voda pričali o tome ko je ubio ljude na Korićanskim stijenama, odgovorio je “da se to krilo”.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Ljepoje, Knežević je rekao kako mu je on, dok su bili na ratištu u Han-Pijesku, ispričao da je bio u pratnji konvoja i da nije učestvovao u ubistvima jer se autobus u kojem je bio u putu pokvario.

Knežević je za optuženog Čivčića rekao da on nije bio među pripadnicima voda koje je vozio u Tukove.

“Nisam ga zatekao kada sam se vratio u stanicu policije. Vidio sam ga to ujutro kada nam je rečeno da idu konvoji. Tada sam ga zvao, a on je rekao da ne može jer treba da ide u Kupres kod porodice”, kazao je Knežević, čijim je svjedočenjem završeno izvođenje dokaza njegove Odbrane.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, 26. maj, kada Odbrana trećeoptuženog Čivčića planira saslušati tri svjedoka.

                                                                                                                                    A.J.

This post is also available in: English