Članak

Jević i ostali: Optuženi na terenu u Srebrenici

23. Maja 2011.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici izjavio je da je optuženi Mendeljev Đurić u Centar za obuku na Jahorini došao na dan polaska na teren u Srebrenicu.

This post is also available in: English

“To jutro se pojavio i dobio je zadaću da vodi četu. Mislim da je ubrzo nakon povratka sa terena napustio Centar”, rekao je svjedok Milan Stojčinović i dodao da, na osnovu informacija koje je kasnije dobio, smatra da je jedinica s Jahorine krenula 11. jula 1995. godine na teren u Srebrenicu.

Stojčinović je kao svjedok Đurićeve Odbrane naveo da optuženog poznaje od 1983. godine, kada su zajedno bili u specijalnoj policiji tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH).

“On je bio policajac specijalista, izuzetno sposoban, i fizički i psihički”, rekao je svjedok i dodao da iz specijalne policije poznaje i ostalu trojicu optuženih – Duška Jevića, Gorana Markovića i Neđu Ikonića.

Oni su optuženi za učešće u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva s područja Srebrenice, te ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske, Đurić i Ikonić komandiri četa u ovoj jedinici, a Marković komandir jednog od vodova.

Svjedok je ispričao kako je na Jahorini prvobitno bio formiran štab, potom kamp, a na kraju i Centar za obuku radi osposobljavanja kadra za policiju. Prema njegovim riječima, krajem juna 1995. godine na Jahorinu je dovedeno više od 200 dezertera, koji su nakon kraće obuke upućeni na teren u Srebrenicu.

“Duško Jević je bio načelnik, Ikonić zamjenik, ja sam bio pomoćnik načelnika. Imali smo instruktore, to su uglavnom bili stare kolege specijalci”, naveo je Stojčinović.

Na pitanje Ikonićeve Odbrane o funkciji optuženog za vrijeme operacije u Srebrenici, Stojčinović je rekao da je on tada bio komandir Druge čete, ali je u unakrsnom ispitivanju tužioca ponovio da je u julu Ikonić bio Jevićev zamjenik.  

Na suđenju je svjedočio i Jovica Gligić, takođe svjedok Đurićeve Odbrane, koji je optuženog upoznao u Višoj školi unutrašnjih poslova u Beogradu.

“On je bio jedan od vanrednih studenata i, s obzirom na iskustvo i godine, bio nam je kao neki mentor, imao je roditeljski odnos prema nama”, rekao je svjedok i dodao da tokom rata nije primijetio da Đurić ispoljava sklonost ka nasilju ili nacionalizmu.

Odbrana je u dokaze uložila i kopiju Đurićevog indeksa, prema kojoj je posljednji ispit položio 22. juna 1995. godine.

Nastavak suđenja je u četvrtak, 26. maja 2011. godine, kada je planirano da se pred sudom pojavi vještak vojne struke.

M.T.

This post is also available in: English