Članak

Lokalno pravosuđe – Tanasić i Boroja: Suočavanje svjedoka

20. Maja 2011.00:00
Na nastavku suđenja Nenadu Tanasiću i Tihomiru Boroji u Okružnom sudu u Banjoj Luci, suočeni su svjedoci Tužilaštva i Odbrane, koji su govorili o pretraživanju kuće i okoline u vezi s pronalaskom Nazife Šomić.

This post is also available in: English

Boško Mišić, nekadašnji šef smjene u Policijskoj stanici Obilićevo (opština Banja Luka), kao svjedok Odbrane ispričao je da je u septembru 1995. godine u stanicu ušla neka žena koju nije poznavao i rekla da neko leži u ogradi od živice i doziva u pomoć.

“Pošto sam radio kao šef smjene, nisam mogao odmah izići, nego sam malo kasnije otišao sa reflektorom i pregledao sve, ali nisam ništa našao”, rekao je Mišić, istaknuvši da je za ženu koja je došla u policiju kasnije saznao da se zove Mileva Tucek.

Optužnicom Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci, Tanasić i Boroja se terete da su ubili Nazifu Šomić, te pokušali da ubiju njenog sina Muharema.

Prema optužnici, Tanasić i Boroja su prije 19. septembra 1995. godine došli u kuću Šomića u banjalučkom naselju Obilićevo i na silu izveli majku i sina.

Tužilaštvo u Banjoj Luci smatra da su Muharema neprekidno tukli i onda ga odvezli u banjalučko naselje Vrbanja, gdje su ga izbacili misleći da je mrtav.

Prema optužnici, napadači su se vratili do kuće Šomića, odakle su Nazifu odvezli u nepoznatom pravcu i ubili. Njeno tijelo je pronađeno u julu 1996. godine u kanjonu Vrbasa, u mjestu Tijesno kod Banje Luke.

Mišić se prisjetio da je u stanicu iza ponoći došao i muškarac, kojeg je poznavao kao komšiju, i kazao da je on čovjek kojeg su stavili u vozilo i odvezli.

“Taj muškarac je rekao da je u kući ostala njegova majka, koja je nepokretna, i da se boji otići kući da je potraži. Poslao sam dvojicu kolega sa njim i pretražili su kuću i okolinu, ali nisu nikoga našli”, ispričao je Mišić.

Svjedok Mišić je opisao tog čovjeka kao visokog, istaknuvši da nije imao povrede da glavi. Međutim, kada mu je okružni tužilac Branko Mitrović kazao da je u zapisniku navedeno da je bio plav ispod oka, svjedok je rekao da je to tačno.

Svjedokinja Mileva Tucek rekla je da je, čim je čula za ovaj slučaj, otišla u policijsku stanicu i prijavila policiji šta se desilo.

“Tada su sa mnom u obilazak otišli Mišić i još dvojica policajaca sa reflektorima. Obišli smo oko kuće, ali nismo ništa našli. Potom smo otišli u moju kuću, gdje su uzeli izjave od dvoje izbjeglica koji su živjeli kod mene”, ispričala je Tucek.

Mišić je na ovo rekao da se ne sjeća da je Mileva Tucek ovaj slučaj prijavila policiji i da on sigurno nije išao njenoj kući da uzima izjave.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. juni 2011.

G.O.

———————————————————————————————————-

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English