Članak

Anić: Presuda 31. maja

25. Maja 2011.00:00
Državni sud prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Miroslav Anić potpisao s Tužilaštvom BiH, te zakazao izricanje presude za utorak, 31. maj.

This post is also available in: English

“Izvinjavam se još jednom i kajem se za zla koja sam činio ljudima i žrtvama mojih nedjela”, kazao je Anić obraćajući se Sudskom vijeću.

Anić, nekadašnji pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), priznao je krivicu za učešće u ubistvima civila u selima Grahovica i Han-Ploča (općina Kiseljak) u junu 1993., kao i učešće u napadu na selo Stupni Do (općina Vareš) u oktobru 1993. godine, kada je ubijeno 38 civila.

Sporazumom je predviđeno da Aniću bude izrečena kazna od 15 godina zatvora.

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Anić je izrazio zahvalnost Sudu i Tužilaštvu BiH “na korektnom držanju”.

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da se na potpisivanje sporazuma odlučila zbog “iskrenog držanja i kajanja optuženog”, i činjenice da će njegovo priznanje pomoći u radu na drugim istragama koje se tiču zločina u Kiseljaku i Varešu.

Duško Tomić, Anićev branilac, rekao je da je odluka o prihvatanju sporazuma “pravedna”.

“Činjenica je da je moj klijent već pomogao Tužilaštvu BiH, i zato sam i ja, kao i on, dobio već neke prijetnje. Zato vas molim da nakon izricanja presude ne učinite grešku i pošaljete ga na izdržavanje kazne u Zenicu, gdje postoji grupa koja sama sudi. Smatram da ovaj sporazum može biti poziv svim osumnjičenim da dođu i predaju se Sudu BiH”, rekao je Tomić.

Anić se predao Tužilaštvu BiH u novembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

D.Dž.

This post is also available in: English